17 12
發新話題

救護車抵達雙魚河賽場正門時,職員拒絕讓救護車進入。

救護車抵達雙魚河賽場正門時,職員拒絕讓救護車進入。

奧馬保安亂
救護車也被擋
女義工中暑呼救
警方溝通不良查核費時
致救護車40分鐘才抵達

【本報香港訊】大陸國家副主席習近平力促曾蔭權要對奧運馬術親自掛帥及過問,豈料言猶在耳,在20日奧馬正式全面接收比賽場地時,曾蔭權卻不在香港,奧馬卻爆出溝通混亂,延誤救護車救援的醜聞。

警方及奧運馬術公司首日接管上水雙魚河奧運馬術場地,有女義工中暑,疑因馬術公司及警方未有通知消防處緊急閘口安排,先令救護車行錯路,後要繞道往另一閘口進入,再遭警方以保安為由多番查核證件,令救護車在接獲召喚後40分鐘才能為傷者救治,病人權益組織批評當局對緊急事件考慮不周難辭其咎,令奧馬觀眾一旦遇事危機重重。

保安局、馬術公司及警方與多個政府部門剛於上周四進行內部通訊及電腦系統演練,並於翌日舉行生化襲擊緊急事故演習,詎料演習無助馬術公司、警方就緊急事故與其他部門的溝通而發生混亂。

20日中午,一名於馬術賽負責接待觀眾的19歲女義工,於上水雙魚河奧運馬術場接受訓練期間,疑因中暑不適要求送院。消防處於1210分接報後派出救護車到場,期間消防處已致電場地職員,要求派人到雙魚河場地正門等候接應。

救護車於1220分到達金錢路的雙魚河正門,但當時門外的馬術公司職員及警員,竟稱未獲通報有人中暑,反向救護車查詢,又檢查救護車上的救護員證件,情況擾攘了約10分鐘,才有馬術公司職員指緊急服務車輛有另一個指定進入地點,隨即帶領救護車前往百呎外的金翠路附近的另一閘口。

1235分,救護車終抵達該閘口,豈料駐守該處的兩名警員及兩名保安員,又以保安為由,檢查及核實救護員的證明文件長達近10分鐘才放行,令救護車最終在12 48分,即求助後近40分鐘才能為女義工檢查,幸她經休息後無恙,不須送院。有前線救護員狠批奧運馬術安排一片混亂,駐守的警員及保安員一問三不知

馬術公司發言人表示,奧運馬術比賽期間,緊急車輛可於雙魚河鄉村會所即比賽場地正門停泊,20日是警方首日進駐場地,需要進行搜查,故救護車需改由另一閘門進入,但發言人未有回應是否已把特別安排通知消防處。消防處發言人表示,未有收到通知指奧馬場地有停泊救護車特別安排。

病人互助組織聯盟張德熹狠批當局處事僵化,認為馬術公司、警方與消防處事前無好好考慮安排,對突發事情考慮不周難辭其咎。

家庭醫生關嘉美質疑救護車要40分鐘才能接觸到傷者施救,若遇有嚴重中暑等突發事故,市民隨時失救致死。而場內可能有長者或長期病患者,可能患有心臟病等隱疾,無可能久等未獲治療。她擔心,部分賽事於傍晚舉行,觀眾需提早於下午入場,賽會又不准觀眾帶雨傘,擔心觀眾在輪候入場時會出現嚴重中暑,隱藏失救危機。

Ref: http://www.chineseworld.com/wj-hk-news.php?nt_seq_id=1747829

大佬G, 我只係照事論事, 唔係唱衰香港政府或別有用心.

井底之蛙, 啋你都傻!

所以要提前試用
機場都試過類似情況

btw. 唔好咁同我講, 惹人誤會, 我從來冇話過你唱衰香港政府或別有用心?
只係以事論事, 觀點不同

引用:
原帖由 gtoray 於 22-7-2008 00:46 發表
所以要提前試用
機場都試過類似情況

btw. 唔好咁同我講, 惹人誤會, 我從來冇話過你唱衰香港政府或別有用心?
只係以事論事, 觀點不同
OK, 大佬G, 講以事論事,我都以前試過過边界禁区, 警察話軍車有禁区纸, 但我冇禁区纸, 架車入得, 但我唔得, 咁我放制被架車流過去, 自已坐另一架車走.半小時後坐警車過, 軍人司機開返我架車!
井底之蛙, 啋你都傻!

[quote]原帖由 jwlchan 於 22-7-2008 09:04 發表

OK, 大佬G, 講以事論事,我都以前試過過

引用:
原帖由 gtoray 於 22-7-2008 01:17 發表

即係跟警車就唔check人証?
我去軍警中心同Police Staff Officer complain, 佢叫警車車我, 跟住過Post見絛友冇咁有型, 官僚主義, 你估我好想去架!
井底之蛙, 啋你都傻!

其實好多時唔同地方都有唔同職員會拒絕救護車進入......

救護車去公共屋村,響晒沙鈴著晒燈,都比實Q要佢

[quote]原帖由 里安 於 22-7-2008 11:23 發表
其實好多時唔同地方都有唔同職員會拒絕救護車進入......

救護車去公共屋村,響晒沙鈴著晒燈,都比實Q要佢

引用:
原帖由 fatduck 於 22-7-2008 14:00 發表

我又未試過著Siren唔比入wow,佢地開閘都開唔設
師兄走開邊頭?
小弟試過係南區某屋村真係咁....車長要比八達通......

有d就大佢話剪閘就會開快幾步ge...

要比八達通......, 咁既係要比錢?
緊急車輛唔比行? d乜法例?
畸型既!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 22-7-2008 18:38 發表
要比八達通......, 咁既係要比錢?
緊急車輛唔比行? d乜法例?
畸型既!
是現行屋村入閘方法
入去用ハ達通拍一下
出去用ハ達通拍一下,計數。
現在白車佬很難做
ヌ俾消防分哂資源
屋村實Q又麻煩

應遲早改法例, 緊急車輛唔比行? 成乜世界, 死咗人點計先?

屋村實Q玩權力? 因未威過?
井底之蛙, 啋你都傻!

回復 3# 的帖子

咁即係架車除左司機有禁區紙可以入之外

車上其他軍人都唔可以\過?

咁車上物品如何處理?
Exemplo ducemus
[img][/img]

引用:
原帖由 marcooo 於 22-7-2008 16:06 發表
咁即係架車除左司機有禁區紙可以入之外

車上其他軍人都唔可以\過?

咁車上物品如何處理?
我真係唔知, 但想係絛友既Power, 以為咁就威威未定, 但我冇咁得閒, 做完嘢收工, 當時仔细老婆後生.......call Polmil叫個duty officer, 問係唔係唔去得, 如果係請落log book, 比返個reference我, 即刻收工走人.
法例既嘢, 係香港政府既事, military duty, 係我既事, 唔通叫我去警察度申請禁区纸? 我又唔係去拜山!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 22-7-2008 07:12 發表
奧馬保安亂
救護車也被擋
女義工中暑呼救
警方溝通不良查核費時
致救護車40分鐘才抵達
【本報香港訊】大陸國家副主席習近平力促曾蔭權要對奧運馬術親自掛帥及過問,豈料言猶在耳,在20日奧馬正式全面接收比賽場 ...
官僚主義、大陸作風、按本子辦事,害死人

引用:
原帖由 中校 於 22-7-2008 16:38 發表

官僚主義、大陸作風、按本子辦事,害死人
係, 最憎官僚主義, 又玩power.........
井底之蛙, 啋你都傻!

17 12
發新話題