18 12
發新話題

阿當,阿當

阿當,阿當

阿當,你番黎呀!!

(你無去沖浪呀?)

下...........想去....冇車去........

嚇得我,以為你去左tim....我本來都想去架,我地下次一齊去啦!

引用:
原帖由 b.jam 於 22-8-2008 23:09 發表
嚇得我,以為你去左tim....我本來都想去架,我地下次一齊去啦!
咁...我負責買西瓜啦~

引用:
原帖由 gtoray 於 23-8-2008 00:28 發表

咁...我負責買西瓜啦~
我要食榴槤!

回復 4# 的帖子

真係估你唔到....

落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

打風去做埋呢d野真係好唔負責任, 萬一出事時, 要消防警察搵命搏去救你, 你唔要條命就算啦, 累埋人地就唔好啦
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

引用:
原帖由 MF 於 23-8-2008 01:15 發表
打風去做埋呢d野真係好唔負責任, 萬一出事時, 要消防警察搵命搏去救你, 你唔要條命就算啦, 累埋人地就唔好啦
佢地都冇咩出過事,邊個灘唔得佢地識睇的,
反而已往出事果d,係唔知頭唔知路貪得意出去岩邊睇浪果/露營游水果d.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

回復 9# 的帖子

即係好似今日新聞影個老豆帶埋個仔去咁....

引用:
原帖由 MF 於 23-8-2008 01:15 發表
今次消防都係睇定D先,唔落水...我都覺得佢地做得好!!蛙人都係人,唔好要人下下搵條命返工

引用:
原帖由 b.jam 於 22-8-2008 23:09 發表
...........下次...我都唔知點去...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 23-8-2008 01:33 發表

佢地都冇咩出過事,邊個灘唔得佢地識睇的,
反而已往出事果d,係唔知頭唔知路貪得意出去岩邊睇浪果/露營游水果d.
就係 d人話睇完「無事」
一落水就中招
搞到自己 煩到人地

回復 10# 的帖子

話比佢見識下喎
WTF…洗唔洗感受下嘉利大火添呀

「鸚鵡」捲走玩命男
(星島)8月23日 星期六 05:30

(綜合報道)

(星島日報    報道)「鸚鵡」襲港期間,九號風球高懸下,海面風高浪急,昨午石澳大浪灣    仍有十多名泳客不顧危險,下水游泳「玩浪」,卻遇上如海嘯般的五米巨浪,其中一名銀行高級男職員更被捲出海中,兩名見義青年欲拯救,卻難敵波濤洶湧遇險,幸得岸上逾百人援手救回,消防員展開搜索,至凌晨仍未尋回遭捲走男子。天文台    今晨零時四十分改掛八號風球。

記者:梁森

一名銀行高級男職員,昨午偕同妻子在石澳大浪灣冒着九號風球下觀浪,其間事主落水「玩浪」時,卻遭巨浪捲走,另外三名青年亦遭捲出海中,其中兩人欲拯救事主時身陷險境,需逾百岸上泳客合力拯救,場面震撼。九號風球仍下海游泳失蹤的男子麥海昌、三十六歲,於一間銀行任高層職位,半年前結婚,妻子姓何,同為三十六歲,為著名中醫何樹勛的女兒。據何表示,女兒現正在警署提供資料。

名中醫女婿 無懼風浪落水

昨午四時許,本港正受颱風「鸚鵡」吹襲掛起九號風球,姓麥夫婦因打風關係毋須上班,於是一同到大浪灣看海浪兼暢泳。

當時,沙灘上已有逾百名前來觀看遊人,而海中亦有十多名男女游水及玩滑浪板。而麥到達後,更換泳褲及戴上泳鏡即告跳入海中,妻子則坐在沙灘看管財物。

浪如海嘯 十多人險扯走

麥在水中游出約十米外時,海面突然接連打來數個逾五米高巨浪,有泳客形容海浪有如海嘯般,將海上十多人捲出海中,其中麥扯出最遠,離岸逾六十米,至於另有三人分別為姓袁、二十二歲大學二年級學生、姓駱、二十二歲的售貨員,以及姓吳、三十歲的司機,亦捲至離岸四至五十米外,其餘泳客則在較近岸位置,各自連忙游回岸上。

海上四人拚命掙扎盡力游回岸,惟風高浪急加上海    底有暗湧,各人被分散各處,其中袁用盡九牛二虎之力,終游向岸邊的礁石休息,再循海邊步回沙灘,至於體力較好的吳及駱,則自行游近岸邊。

兩青年怒海圖救人失敗

惟兩人在即將上岸時,聽到背後遠處的麥,氣力不繼在海面伸手呼叫求援,兩人雖可脫險仍見義勇為,掉頭游向麥的位置進行拯救;惟海面風浪未停,兩人在海面恍如斷綫風箏。兩人與海浪搏鬥二十分鐘,仍無法接近麥,自己更告遇險,其中駱已無法支持,於是聯同吳拉緊海面的浮波尼龍繩,卻順着繩身返回岸,惟尼龍繩被沖至左搖右擺,兩人無法回岸情勢危急。

岸上逾百觀浪人士見狀,一呼百應合力將連接岸上的尼龍繩頭扯緊,讓兩人順利拉緊繩身返回岸上,惟在遠處的麥則被大浪沖向泳灘右邊二百米外失去影蹤,麥妻見狀連忙報警求助,並在岸上不斷呼叫丈夫名字。

警方及消防員派出水陸人員到場,陸上消防員先登上岸邊瞭望塔,以望遠鏡找尋失蹤男子,另亦派出一隊消防員,沿石灘步往失蹤男子最後消失地方搜索,但至今日凌晨仍未有發現。相關新聞刊A2及A3版

18 12
發新話題