16 12
發新話題

陶傑啊 陶傑

陶傑啊 陶傑

崇英也不用崇到這樣吧∼

http://appledaily.atnext.com/tem ... amp;coln_id=3530511

閉 幕 禮 倫 敦 亮 的 一 套 , 一 切 從 簡 , 不 跟 中 國 鬥 華 麗 , 一 架 紅 巴 士 , 十 多 個 男 女 , 有 中 年 人 、 小 孩 、 坐 輪 椅 的 老 人 , 撐  灰 傘 , 暗 喻 倫 敦 的 陰 雨 天 氣 , 乘 單 車 、 趕 巴 士 , 很 平 常 的 一 幅 歌 舞 圖 。

用 大 製 作 刺 激 視 覺 , 不 如 小 本 經 營 心 思 (270萬英鎊)。

倫 敦 市 長 尊 遜 與 北 京 的 同 行 一 起 出 場 , 身 形 肥 胖 , 一 臉 嘻 笑 , 一 件 西 裝 上 衣 只 扣 一顆 鈕 , 一 面 走 , 一 面 向 兩 旁 的 觀 眾 「 手 指 指 」 。 有 憤 青 即 時 開 罵 : 這 個 人 的 態 度 「不 嚴 肅 」 , 對 大 會 「 不 夠 禮 貌 」 。
但 在 一 眾 臉 孔 膠 繃 的 官 僚 中 , 唯 有 這 位 背 影 像 當 年 肥 彭 的 市 長 , 才 最 像 一 個 凡 人 。 奧 運 不 是 祭 神 的 聖典 , 也 不 是 殯 儀 , 只 是 一 場 遊 戲 , 遊 戲 不 須 要 時 時 嚴 肅 。 這 個 肥 仔 , 在 等 待 接 旗 的時 候 , 一 臉 天 真 , 像 等  收 到 傳 過 來 的 一 盒 朱 古 力 , 這 就 對 了 , 看 到 這 , 如 果 閣 下 覺 得 吃 驚 , 不 是 他 的 錯 , 是 習 慣 了 三 星 期 的 色 彩 排 場 , 一 時 未 能 適 應 ,是 你 有 問 題 。

不 適 當 的 嚴 肅 , 是 一 種 傳 染 病 , 「 嚴 肅 」 之 下 , 幽 默 諧 趣 的 花 草 不 茂, 極 權 高 壓 的 細 菌 滋 生 。 嚴 肅 的 人 , 揹 莫 名 其 妙 的 包 袱 , 自 己 活 得 痛 苦 , 也 想 別 人 跟 他 一 起 受 罪 。 凡 事 都 講 深 奧 的 人 , 必是 嚴 肅 的 信 徒 , 活 潑 輕 盈 , 追 求 淺 白 的 奇 趣 , 才 是 創 作 的 高 手 。

link左去邊架?
無野睇

講得好好,老實講呢種中國式0既大排場,我覺得一般,可能由細到大睇太多.

引用:
原帖由 pik825 於 27-8-2008 16:29 發表
講得好好,老實講呢種中國式0既大排場,我覺得一般,可能由細到大睇太多.
8分鐘用左3500萬都叫小本經營? 那我要一小時既大排場好了∼

個人本身唔 LIKE 陶傑
但係睇樓主 quote 段文又冇乜反感wor..

引用:
原帖由 yuen95 於 27-8-2008 16:40 發表

8分鐘用左3500萬都叫小本經營? 那我要一小時既大排場好了∼
d錢好多用左係演出0既人員身上,因為無辦法英國同中國人工差太遠,計埋食宿,運費,設計,導演,化妝等等等等各樣野,係真係要.

引用:
原帖由 pik825 於 27-8-2008 16:50 發表

d錢好多用左係演出0既人員身上,因為無辦法英國同中國人工差太遠,計埋食宿,運費,設計,導演,化妝等等等等各樣野,係真係要.
大部分錢都用在請beckham踢波~

我覺得作者都系反映一個觀點,只系樓主觀點唔用,或者本身對陶生不獲好感
雖然我都稱唔上鍾意陶傑

睇果八分鐘唔洗見到"成蟲",三千五百萬,抵啦!

我又唔覺佢篇野有咩問題...都唔覺陶生崇英...
如果下下要載歌載舞,有哂effect先叫嚴肅..咁呢個世界就變得好膚淺了..
再講...佢接野,下次到佢搞,佢如果搞得太犀利,到時得失中國d唔知咩人,咪重衰?
(嗱,我比自己觀點ja..唔gur係你既事呀,插我我插番人ga!)

引用:
原帖由 yuen95 於 27-8-2008 16:58 發表

大部分錢都用在請beckham踢波~
唔會囉,Leona Lewis機會應該最大.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-8-2008 17:09 發表
睇果八分鐘唔洗見到"成蟲",三千五百萬,抵啦!

我又唔覺佢篇野有咩問題...都唔覺陶生崇英...
如果下下要載歌載舞,有哂effect先叫嚴肅..咁呢個世界就變得好膚淺了..
再講...佢接野,下次到佢搞,佢如果搞得太 ...
那又是,又不是我地洗

引用:
原帖由 yuen95 於 27-8-2008 18:18 發表

那又是,又不是我地洗
佢果個"口交"logo...已經...

每個國家的歷史文化特式都唔同
中國不嬲都係咁架啦,從古到今,千人操、萬人操,呢家野就最興架啦

中國無咩野多,人就最多

其實嚴肅係中國人既文化之一
中國人幾千年黎都係鍾意講排埸
咁奧運係俾主辦國表現自己既一面
我覺得,好適合.
咁係中國人眼中,呢位外國人當然唔夠莊重啦,但係呢次倫敦奧運既買點就係年輕,活力,市長先生既打扮,好切合佢既主題wor...
呢件事上無話邊個岩邊個錯,係觀點與角度既問題ja

引用:
原帖由 Boniface 於 27-8-2008 21:54 發表
其實嚴肅係中國人既文化之一
中國人幾千年黎都係鍾意講排埸
咁奧運係俾主辦國表現自己既一面
我覺得,好適合.
咁係中國人眼中,呢位外國人當然唔夠莊重啦,但係呢次倫敦奧運既買點就係年輕,活力,市長先生既打扮,好切 ...
同意
隨意就好
隨自己既意思,就叫隨意
中國並無強求英國嚴肅認真,反之英國亦無打擾中國既嚴謹態度
兩國係呢個交接儀式度,我覺得都表現到自己申辦奧運既精神,不失大國風度
才子陶傑何必強求輕鬆?
強伯話:"生命不是 用來更正別人的錯、或證明自己的對----生命是用來生活的。"
佢又話:"要說話說得流利.自然和有真感情, 唯有直言"

16 12
發新話題