發新話題

世界未日科學實驗?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-9-2008 01:26 發表

陰謀論咁講,政府收埋左好多科技都無透露,咩toy box o個d 只係冰山一角
又令我諗起另一個問題,
其實人類生存o向地球已經好多百萬年,
但係現代文明同科技就係三,四百年內激速進步,
會唔會有d唔合理? 會唔會係有第二種生物幫緊人類?

PS: 愈吹愈遠lu

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 4-9-2008 01:34 發表

咁又有分別喎,
曼哈頓計劃有得益先做, 當時WW2, 美國係參戰國之一,
所以政府先批咁大舊錢去加快研究
而且計劃本身就係為左研究武器, 美國自己收收埋埋撥錢研究唔出奇

但係今次研究目的係咩? 為左睇宇宙大爆 ...
或者另一個角度睇,一個o係地底咁大型的高技術同高科技建設帶動間接的經濟同直接的科研的協同效應,就唔係比一千幾百萬去support 一個實驗室的科研可以做到的
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 4-9-2008 01:38 發表

又令我諗起另一個問題,
其實人類生存o向地球已經好多百萬年,
但係現代文明同科技就係三,四百年內激速進步,
會唔會有d唔合理? 會唔會係有第二種生物幫緊人類?

PS: 愈吹愈遠lu
人類有一百萬年的歷史,你認為近5000的努力,人類由青銅時代走到而家 it 時代,你會唔會諗下o係之前咁多個5000年之中,有無出現過比而家更先進的科技??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 3-9-2008 18:41 發表

而且可能有秘密組織已經做左野, 大家唔知o者,
只要一件預言被人為改變而唔發生或者遲左發生,
之後o既預言都會好似骨牌咁撥亂曬

不過講到尾我都唔係好信...
因為如果我係John, 我係一個軍人,
我都知道如果o向過去做左一d 事,而且影響力咁大,就愈有可能令未來會發生的事改變左
混沌論o黎講可以話係butterfly effect,又或者咁講以前明珠台,講過平衡宇宙,m理論呢d,d 科學家都用左少少哲學的講法話"當你人生的路上有抉擇的時候就已經創造左一個平衡宇宙,意思係一個平衡宇宙的你行抉擇一,另一個平衡宇宙的你行抉擇二"

一個實驗可以得到既資訊/知識係好多的, 即使個實驗係失敗告終
實驗當中會試出大量只是理論上的科學理論,試左先知係唔係咁,即使有關理論錯左,都會知道左實際上會點
知道左呢D野就可以用於現實,所以個實驗只要唔係成個炸左,得到既科技都係好多好多的

引用:
原帖由 ZaMaR 於 4-9-2008 02:10 發表
一個實驗可以得到既資訊/知識係好多的, 即使個實驗係失敗告終
實驗當中會試出大量只是理論上的科學理論,試左先知係唔係咁,即使有關理論錯左,都會知道左實際上會點
知道左呢D野就可以用於現實,所以個實驗只 ...
但係個問題就係話個實驗有可能鑄成大錯喎

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 4-9-2008 00:44 發表
到底咩原因政府會批咁大舊錢俾科學家研究呢?
點解政府同科學家咁肯定實驗會成功呢?
而且個實驗溫度高達1萬億度, 應該只可以做一次,
再者, 就算實驗成功, 咁下一步又會做咩?

政府投資一大舊錢, 落去一個 ...
其實我主要係回呢個POST...

我估都唔會攪到世界未日既

整番首歌先

=========
愛你

世界末日到了麼 問我終結會如何
海天一色似赤火 烈焰中只得妳我
最美麗亦最赤裸 兩顆心最後消磨
好比火花滿天飛播
愛 無限美 無限妳 無限我 再凝聚似天際的銀河
妳對我這夜尚未承諾 願意麼

*愛妳 我管不了是禍 未想過是為何
能愛著妳苦也未去躲 愛妳 最想得妳附和
像這宇宙諧和 求妳像我不要亂去想 為甚麼*

世界末日到了麼 別理終結會如何
不必想得那麼多 但願這刻不錯過
妳這夜下了禁鎖 但我不怕被蹉跎
真心終可某天衝破
愛 無限次 無限試 無限錯 妳才是我想要的負荷
妳對我這夜尚未承諾 願意麼
Repeat **

依家科技係唔係真係激速進步???
從現在看"古代~現在"這距離的話,當然係!
石器~弓箭,算唔算係激速??
真係好哲學.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

DOOM 3 feeling..............................what a hell gate

引用:
原帖由 bonzonie 於 4-9-2008 08:05 發表
DOOM 3 feeling..............................what a hell gate

真係好有型............
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

岩岩睇ATV,
個實驗會o向聽日下午三點半進行
大家有咩未做, 又有做就快d做啦

回復 88# 的帖子

大鑊…
根據子華哥03年個show o既其中一段
我仲未有資格死…
臨急臨忙去邊搵

詳細新聞報導

歐洲明日進行粒子對撞實驗
(明報)9月9日 星期二 23:00
歐洲核子研究中心決定,周三將會進行大型的粒子對撞實驗,希望借此研究超對稱理論和宇宙大爆炸等內容。

歐洲大型強子對撞機(LHC)定於周三開動,加速第一批質子,測試超導電磁體控制性能,為高速粒子對撞實驗做準備。

對撞機開足馬力    後,能把數以百萬計的粒子加速至將近每秒鐘30萬公里,相當於光速的99.99%。粒子流每秒可在隧道內狂飆11245圈,單束粒子流能量可達7萬億電子伏特。

大型強子對撞機是世界最大的粒子加速器,建於瑞士    和法國    邊境地區地下100米深處的環形隧道中,隧道全長26.659公里。

科學家期望借力對撞機研究超對稱理論和宇宙大爆炸等內容。

歐洲核子研究中心主管艾馬說,他相信科學家將借助這機器獲得重大突破性發現。(新浪網)

發新話題