17 12
發新話題

[認真] 尋人

尋人

引用:
原帖由 seal 於 24-9-2008 03:48 發表
如果我想搵一個人,

有佢id copy, email address 同cut咗嘅電話number.

請問有冇人知有乜方法可以搵到?
為左咩事先??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

私家偵探.....都未必得

識人做銀行 / 政府機構就可能得

回復 2# 的帖子

查佢地址寄信俾佢屋企人,叫佢屋企人幫手通知佢快D還錢。
Exemplo ducemus
[img][/img]

有無試過search佢個名同email

引用:
原帖由 seal 於 24-9-2008 11:34 發表
我同佢係夜校同學, 佢免費同佢改過槍, 起初都唔想借比佢, 但佢又話已經求助無門, 自己提出甚麼借據, ID COPY……

借咗錢比佢,點知到期還就一拖再拖最近仲人間蒸發!

好心幫人有錯嗎? 係唔係要做一個 ...
呢個情況,有借據(上面包括雙方的身份資料,借左幾多,點還幾多期/幾時之前還,同刑責條款),有id copy的可以報警求助先
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 24-9-2008 15:56 發表

呢個情況,有借據(上面包括雙方的身份資料,借左幾多,點還幾多期/幾時之前還,同刑責條款),有id copy的可以報警求助先
警察唔幫人追債.....

小額錢債審栽處~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 24-9-2008 15:56 發表

x2
但有無見證人呢?

有借據有id copy可以去小額錢債(唔過$50000)度追(佢會幫你找佢),千萬唔好自己/叫朋友喺銀行或者公共機構既電腦查,咁係犯左法的

引用:
原帖由 gtoray 於 24-9-2008 16:07 發表

警察唔幫人追債.....

小額錢債審栽處~
視乎件事係點,佢呢d可能係詐騙案(雖然未必係),先去左警署求助備案,之後警方會比意見/會唔會跟進

引用:
原帖由 louisli 於 24-9-2008 16:08 發表

x2
但有無見證人呢?
呢個都係重點,去報案的都可能需要,特別係o係借據上都需要有埋呢d資料

借據都要有copy比埋見證人keep

相信係最好的做法

小額錢債幾好的, 又唔洗律師

皇家空軍

17 12
發新話題