22 12
發新話題

南韓XK-2----黑豹坦克

南韓XK-2----黑豹坦克

南韓陸軍於3月2日所發佈的新型坦克XK-2黑豹,全車約長7.5m(連炮管10m),闊3.6m,高2.5m,重約55噸
使用1500匹柴油引擎,最高時速約70km,車組人員3人(車長,炮手及駕駛)
武器配備為一門配有自動上彈裝置的L-55 120mm滑膛炮,備彈約42發,另有一門12.7mm及7.62mm機槍
XK-2為南韓首型備有軟殺及硬殺反坦克導彈系統的坦克,南韓軍方預計訂購680架,最少也有480架,並於2011牛開始交貨

來去片

L55好熟...兔神~產地係??
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

我有睇報紙講佢~~~~
話佢仲識潛水~~~~

可以成架車座低先過引

引用:
原帖由 Kennis 於 5-3-2007 10:26 發表
我有睇報紙講佢~~~~
話佢仲識潛水~~~~
係 lor...
仲有冇咩坦克可以?

BTW.架車座低有咩作用呢?

周身探/觀測器,個油壓系統又利害利

引用:
原帖由 gtoray 於 5-3-2007 15:03 發表

係 lor...
仲有冇咩坦克可以?

好似好多tank也可以...不過叫可以可潛水,只可以叫涉水
有附加裝備下可以去仲深水的地方
//////////////////////////////////
i think 關於射擊角度

為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 5-3-2007 08:29 發表
L55好熟...兔神~產地係??
德國萊茵
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 gtoray 於 5-3-2007 15:03 發表

係 lor...
仲有冇咩坦克可以?

T系有的,但忘了是T什麼....

引用:

係 lor...
仲有冇咩坦克可以?

其實全部主力坦克如M1系,豹系,雷克勒,蘇俄T系就算中國既坦克,只要加引擎通氣管及車長通道就能直接橫渡河流
不過今次XK-2既渡河片段就見唔到有引擎通氣管,詳情可能要等佢發佈多的先知......

座低的可能係伏擊既時候更有利?

引用:

淨係前面座低或者後面坐低,加大射擊角度o既range...?

我猜前面座低有助減少火炮的死角幅度.(其作用有如瑞典的s坦克.)

我個人覺得這台南韓新車有點左併右砌的感覺.

支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

仲有d metal gear feel.......
今次識趴低....下次整架識擒高架啦..

學神 born to sleep...

我諗呢套油壓系統係用黎增加越野性能,令呢部野可以行經既地方更多,時間更快。
目標太多
彈藥太少

出水豹.....

22 12
發新話題