發新話題

一言難盡......

問你一句,邊個養大你ga????

引用:
原帖由 Anonymous 於 8-7-2009 23:23 發表
你又話要比,又話唔想比;錢想使,但係又無得使,咁樣你不如唔好番工把啦
好提議wor
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

樹欲靜而風不息.....子欲養而親不在...樓主有聽過麻.....
點都係生你養你既媽媽....平心靜氣咁傾下啦

我哥哥之前都有同你差唔多既問題
哥哥以前係外國讀書..我地屋企又唔係好有錢,
真係要好節省...哥哥放假放香港想話買對新波鞋..
咁可能我就要成個星期帶飯返學,
佢應成過我,佢一有工作能力佢就會分一半人工比我...
佢一搵到工我媽咪就即刻問佢拎家用,
我哥哥搵得個萬三蚊..我媽咪要求家用6千...
另外仲要供我讀書...又冇左5千...
交通食飯電話樣樣要錢....
其實你已經好好架啦,有閒錢...
有時係應該學識忍耐,買自己能力範圍內買到既野~
如果唔係咩寶物都變得唔珍貴啦

引用:
原帖由 Anonymous 於 8-7-2009 21:03 發表
係.....道德上,我係應該盡番仔既責任
但心入面,就唔係幾想俾自己搵到又淨落既雞碎........
如果你有能力ge, 多少都比d家用啦
你呀媽響你身上都唔知用左幾多血汗錢
你比佢ge都只係雞碎咁多
不過咁, 孝順呢d o野冇得迫
自己zip高枕頭諗下啦

自己屋企,緊係幫左屋企先啦

我個人認為唔可以你唔妥啊媽就可以唔幫補佢...
成件事你"啊爸"一隻字都冇提....可能出自單親家庭長大..(估ga ja.......希望冇hard feeling)
佢養你好辛苦ga..
唔好講道德, 論感情你啊媽對你都不薄丫~

不過咁...既然係一家人......有咩唔可以坐低講丫~?
如果有錢都叫錯ge話.....我寧願一錯再錯

我都唔明, 擺明唔想俾咪唔想俾囉, 咁Q多籍口做咩o者

你係有心俾的話, 咪唔好一出糧就買玩具囉, 可唔可以儲到下個月出第二份糧先買姐?

如果你呀媽好似你咁, 佢又去買下玩具, 唔通你食屎大?自己諗下啦

引用:
原帖由 Anonymous 於 9-7-2009 15:05 發表
我都唔明, 擺明唔想俾咪唔想俾囉, 咁Q多籍口做咩o者

你係有心俾的話, 咪唔好一出糧就買玩具囉, 可唔可以儲到下個月出第二份糧先買姐?

如果你呀媽好似你咁, 佢又去買下玩具, 唔通你食屎大?自己諗下啦
點解好似有少少矛盾

引用:
原帖由 亞爾多 於 9-7-2009 15:08 發表

點解好似有少少矛盾
唔係個個匿名都係樓主

引用:
原帖由 Anonymous 於 9-7-2009 15:39 發表

唔係個個匿名都係樓主
我指師兄既論點有少少矛盾

c兄你不如問下自己D心頭好重要D or 呀媽重要D?

c兄你以經知到答按,無需開post問lu

家家有本難刨既馬經

我想去歐洲流浪 , 奈何屋企靠我交租

我想買件 " 醫稿 " vest , 奈何屋企靠我交水電煤

如果你唔想為屋企出一分力

何不登報同令壽堂脫離關係再搬出去住唔靠屋企 ?

引用:
原帖由 於 12-7-2009 00:48 發表
家家有本難刨既馬經

我想去歐洲流浪 , 奈何屋企靠我交租

我想買件 " 醫稿 " vest , 奈何屋企靠我交水電煤

如果你唔想為屋企出一分力

何不登報同令壽堂脫離關係再搬出去住唔靠屋企 ?
我真係好鍾意睇餅餅答人既reply.... ....夠晒型...

直接d講
不孝
我仲讀緊書
有時放假搵到幾百外快
即使有野想買
我都比左屋企先
之前我有$4000獎學金
我派比屋企人每人$500
講到尾...就係你無心
咁你不如唔好認佢做呀媽啦

發新話題