發新話題

有冇搞錯...

請恕小弟問一句,你第時搵到錢,而你老豆老母老喇,退休喇
你會唔會養佢地??
強伯話:"生命不是 用來更正別人的錯、或證明自己的對----生命是用來生活的。"
佢又話:"要說話說得流利.自然和有真感情, 唯有直言"

引用:
原帖由 crazyjustin1117 於 17-8-2009 16:15 發表
其實佢攞錢都算, 一路以黎, 我都唔多like佢, 有時我同細佬唔想睇韓劇, 叫佢上樓上偏廳睇(果到得張一人sofa), 俾我地喺地下廳睇, 佢唔肯走, 跟住要我兩個迫住睇, 都算,…..成日話democratic family, 唔關 ...
佢攞錢都算 ?!
你唔計下你出世到依家攞左佢幾多錢?
democratic family ?
你都夠同膽wor...要呀媽就你地上偏廳睇?
依家你地兩個迫埋一間房, 遲d會唔會唔夠地方訓要佢訓騎樓?

引用:
原帖由 gtoray 於 17-8-2009 16:23 發表

佢攞錢都算 ?!
你唔計下你出世到依家攞左佢幾多錢?
democratic family ?
你都夠同膽wor...要呀媽就你地上偏廳睇?
依家你地兩個迫埋一間房, 遲d會唔會唔夠地方訓要佢訓騎樓?
democratic呢個字累死人...............

你又諗下喎,如果你爺爺唔比,你連呢1000蚊都無喎
呢3000蚊只係bonus,有... 同埋無呢個bonus,你睇下邊個情況著數d?

引用:
原帖由 里安 於 17-8-2009 16:32 發表

democratic呢個字累死人...............
"中國人是要管的"

c 兄你不如問下自已,佢對你付出左幾多???
本來無一物,何處惹塵埃???
你一出世咩都冇,咩都係你老豆老母比你o加
c 兄2000都計..........
唔通佢煮左餐飯,洗左機3 又同你計???佢冇義務幫你做o加
c 兄珍惜眼前人呀!!!!!唔好失去左先識珍惜呀!!!!

我睇你成身裝備都係靠你屋企人支持?
如果係……你更加要俾………
你呀媽真係要同你計……你就死喇…
生你出黎……唔痛架…
養你…唔洗人工呀…
教好你…唔洗心機呀…
餵飽你…唔洗錢架…
有地方你住…唔洗租架…
如果全部同你計…你一世都還唔清…
其實你都係未睇得開姐…你睇開左就明架喇…

嘩.....你咁都計呀............
老闆.....20蚊叉燒呀唔該....

引用:
原帖由 chunchun92 於 17-8-2009 17:18 發表
我睇你成身裝備都係靠你屋企人支持?
如果係……你更加要俾………
你呀媽真係要同你計……你就死喇…
生你出黎……唔痛架…
養你…唔洗人工呀…
教好你…唔洗心機呀…
餵飽你…唔洗錢架…
有地方你住…唔洗租 ...
不過我ar媽要同我計呢 ..
佢同我講如果大個果時發達要比番五百萬比wo...(我d廿既人點會達ar?!)

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-8-2009 03:05 發表

佢同我講如果大個果時發達要比番五百萬比wo...(我d廿既人點會達ar?!)
呀師兄你都識講,你都話自己唔會發達...咁都叫同你計? 唔洗講到出面呀大哥?
發左達都係收你五百萬.....唉~

最初睇樓主個post 都以為你阿媽好專制好野蠻...點知睇睇下,真係啤一聲wor!
你唔like阿媽,因為佢要睇泡菜劇阻住你同你細佬睇電視.... 咁都係理由!?
嘩你阿媽得閒坐低同你兩隻野睇電視係佢陪你地ja! 你估佢陪到你地好耐呀? 揀下台都得掛?
佢唔洗做呀? 佢好得閒呀? 佢做家庭主婦又係做,番工又係做..
你阿爺俾三千蚊你,你估佢本心真係俾你吃喝玩樂呀? 你阿媽拎去真係咁難為你咩? 佢拎走哂都唔過份啦!
Democratic? 呢個世界有鬼民主! 你又唔係賺錢養全家,用既屋企食既屋企,你阿媽點都係主啦,
俾你係主佢地重旨意有人養? 睇電視兩老去偏廳呀? 你食半島酒店佢食龍島d麵包皮呀?
重要供你去外國讀書...哂米飯不特止重哂埋書簿錢....

唉...又搞網上教仔......樓上我搭單俾多一斤叉燒, 半肥瘦唔該...

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-8-2009 03:05 發表

有時候口講既野唔好咁認真真計較

咁如果第日你養你父母既錢夾埋多過五百萬你係咪多一蚊都唔比?

再講,我自己價值觀係義老豆老母係天經地義

同埋我父母絕對值得我養佢地過世!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 20-8-2009 03:25 發表
最初睇樓主個post 都以為你阿媽好專制好野蠻...點知睇睇下,真係啤一聲wor!
你唔like阿媽,因為佢要睇泡菜劇阻住你同你細佬睇電視.... 咁都係理由!?
嘩你阿媽得閒坐低同你兩隻野睇電視係佢陪你地ja! 你估佢 ...
再講又唔係2000蚊去打牌,係用返落機票度喎

通常説親人是非都會......
http://www.civiliangunner.com/cgf/attachments/forumid_8/20100102_d31045f8da084d091bfbAS4WTGL7pHtE.jpg

發新話題