28 12
發新話題

[認真] 最近很頹...

最近很頹...

不經不覺,入行10年,剛巧聽到這段改歌,竟然真的聽出眼淚...

唉,我仲可以做到幾多歲?

真的像杯開封已久的汽水?

http://www.youtube.com/watch?v=PeCe4NKafjM
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

引用:
原帖由 積夫 於 8-4-2010 14:39 發表
不經不覺,入行10年,剛巧聽到這段改歌,竟然真的聽出眼淚...

http://www.youtube.com/watch?v=PeCe4NKafjM
師兄係社工?

引用:
原帖由 積夫 於 8-4-2010 14:39 發表

尾幾段先係精髓啊~

小弟身同感受.......

師兄, 我雖然唔係你朋友, 又唔係社工, 不過我都好身同感受....因為自己係年青人, 都明白而家年青人都好mean..
如果有錢都叫錯ge話.....我寧願一錯再錯

師兄...小弟都開始對而家做緊果行好失望,太多人事,數字要去理...

引用:
原帖由 mujiadam 於 11-4-2010 17:01 發表
師兄...小弟都開始對而家做緊果行好失望,太多人事,數字要去理...
當兄,有人的地方就有人事,避唔到
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-4-2010 22:24 發表

當兄,有人的地方就有人事,避唔到
我最怕既野,係人事同數字,但求有餐安樂茶飯,用體力或個體工作,奈何老闆以"想你上位"為名....唉

"Working for Living" or "Living for Working"
Which one is? There is a different.

所為工作宜生活或是為生活宜工作.  兩點有D唔同.
都係體你點做人.

引用:
原帖由 Allizard 於 13-4-2010 05:19 發表
"Working for Living" or "Living for Working"
Which one is? There is a different.

所為工作宜生活或是為生活宜工作.  兩點有D唔同.
都係體你點做人.
Living = Working

唔係掛...買唔到樓?!又尼呢D廢話?買唔到豪宅咋?

社工閒閒地都皮幾野一個月, 咁都叫唔好做?咁人地做SALES果D咪仲死?

我以前做CTR果D社工舊同事, 個個A仔個個MAX晒, 人工5皮, 真係多謝晒
鵰。豹。狸。獅。狒

蠔屎兄,時移世易喇,2000年之後先讀社工o既新一輩社工真係好慘,人工比人CUT左一大截,有o的無良機構又左度右度諗縮數,約個薪級表左改右改,好多新制社工,做一世都去唔到以前的Mid-Point人工o架...
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

引用:
原帖由 積夫 於 15-4-2010 01:45 發表
蠔屎兄,時移世易喇,2000年之後先讀社工o既新一輩社工真係好慘,人工比人CUT左一大截,有o的無良機構又左度右度諗縮數,約個薪級表左改右改,好多新制社工,做一世都去唔到以前的Mid-Point人工o架...
但係最起碼都有5位數字吧, 點差都唔會差得過我SARS果陣, 果陣我WW真係仲高人工過SWA

humen wants are unlimited, 呢點我明白ge...講真果句, 我自己每月固定收入加埋甜甜姐果份先有兩萬, 我都養到小朋友供到樓買到玩具去到旅行有突啦, 有返咁上下年資ge社工一個人\基本上萬五六唔少得, 公一份婆一份都有成3萬啦, 仲唔夠供樓?

我ww係03年入職, 剛剛沙士前

但係人難教係係事實
鵰。豹。狸。獅。狒

去年做過半年pw...
而家d學生真係比以前難教好多....
以前睇報紙以為呢d問題只係一少部分人係咁,
事實上,問題學生係十分常見..........
我見到學校ssw就做到無曬私人時間咁.......

btw,我聽講過部分新入職既社工份糧係可以低過pw.......

引用:
原帖由 Alex_山 於 15-4-2010 09:50 發表
去年做過半年pw...
而家d學生真係比以前難教好多....
以前睇報紙以為呢d問題只係一少部分人係咁,
事實上,問題學生係十分常見..........
我見到學校ssw就做到無曬私人時間咁.......

btw,我聽講過部分新入職既 ...
以前人工低過我果位社工, 讀完一個master之後, 做埋oic, 依家人工2萬幾, 六年時間, 咁人工低果d係咪要諗諗點解人地得?

積夫兄, 以上說話實在無意得罪你, 如有冒犯, 多多包涵
鵰。豹。狸。獅。狒

28 12
發新話題