44 123
發新話題

[認真] 工作 / 學業 / 雙失

工作 / 學業 / 雙失

其實都諗左好耐
都唔知自己想點

E家我讀緊HD第1年
如果要讀埋個課程仲有2年先畢業
但老豆果邊唔知搞咩(應該生意做唔黎)
在金錢方面已經唔可靠喇
在之後未必能支撐我的生活費及學費
而今年課程就快讀完
我係度諗應唔應該放棄課程出黎搵野做

如果出黎搵野做
我感覺我哂左1年時間&萬幾蚊學費
但起碼唔洗個老豆負擔咁重(已經唔好講話養番佢呢D長遠野但起碼佢E家可以比少舊錢)
但係競爭力相對冇咁大  我學歷唔係高
反正出到黎又係由低做起  會唔會早D出黎做野好D呢?
我除左PartTime之外未做過長工  總會有D淆

但如果繼續讀
學費可以問政府借之但係借左係要還的
E家香港經濟咁既死樣搵到工可能已經偷笑
但筆錢到最後還唔還得起呢?
就算學費唔洗比住  但生活費呢?
但始終相對機會總比未讀完大

大家都知我係一個爛仔
我冇需要扮有修養扮有學問亦唔洗有任何保留
呢D係我決定到既事  我雖然冇同老豆傾過但我阿麻/表姐都支持我做任何決定
我剩係知學歷唔係一切(我識有人中三畢業出黎E家搵緊3萬蚊個月)
但老闆係睇學歷請人E個又係另一個事實
我真係諗唔掂

請問師兄們  你地又會點選?

你個到力唔力到grant 呀?

引用:
原帖由 亞mac 於 23-4-2010 07:09 發表
你個到力唔力到grant 呀?
學費可以申請全數問政府借
到個課程完左先還

但生活費....

grant 系資肋wor,資助唔洗還,力到之後大吧乜乜資助乜乜資助可以去力
我個朋友仔佢力到夠一年學費去埋exchange都得
力到既話,去m記做都夠洗la

引用:
原帖由 亞mac 於 23-4-2010 07:16 發表
grant 系資肋wor,資助唔洗還,力到之後大吧乜乜資助乜乜資助可以去力
我個朋友仔佢力到夠一年學費去埋exchange都得
力到既話,去m記做都夠洗la
有既資助都用左

半工讀!

引用:
原帖由 ranger_hk 於 23-4-2010 07:24 發表
半工讀!
我都想
但如果番工一個星期必踩四晚通頂
星期一趕畫星期二趕模型星期三趕Powerpoint星期四趕英文test
唔番工都未必夠時間用
我知好多人都係咁辛苦
大家都會頂硬上照番工
但我自問真係冇咁既能耐

我上學期番工番到試過唔番學剩係係屋企電腦Download功課brief照單執藥
咁番學黎冇意思啦

唔好諗
我果時都係咁上下情況
好啦! 唔讀喇! 以為好乖仔, 好孝順啦!
結果唔上唔落!
而家想搵份好d ge工都難
如果你真係唔想屋企人煩
就自己借政府學費生活費
再唁夠就做下part time
比心機讀好佢!
今晚打老虎

書到用時方恨少

呢句說話對依家後生仔既解讀應該係

點解我唔盡力讀多D書?到搵工果陣就知咩事....
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-4-2010 08:04 發表
書到用時方恨少

呢句說話對依家後生仔既解讀應該係

點解我唔盡力讀多D書?到搵工果陣就知咩事....
兩年前我都唔明, 依家就真係好明白...

想當年我都係 hd 讀左一年就冇讀了
當時都感覺我哂左1年時間&萬幾蚊學費
不過隔左咁多年, 發現有d同學仔畢左業
結果係我哂左1年時間&萬幾蚊學費
佢地哂左3年時間&幾萬蚊學費

我自己認為讀多d書係好的
不過拎左個 hd 唔會對搵工有好大分別
極其量可以響學歷上寫 "大專畢業"
市面上要求大專程度ge工
事實上 hd holder 係完全唔入流

除非你做返讀果行, 之後再讀上去

學歷唔係一切, 所謂行行出狀元, 任何事都有例外
但係讀多d書就起碼將自己個生活底線推高先

係有人中三畢業出黎E家搵緊3萬蚊個月, 但又有幾多個丫...
同埋人地都有付出, 不過唔係o係讀書方面.

讀到的話就落去啦... 唔夠人爭ga...
讀書唔係一切, 叫多條路多d選舉囉, 唔洗限住自己.

學費可以問政府借之但係借左係要還的<< 借就緊係要還啦
儲下$每季還都唔係太難... 同埋可唔可以申請 唔免審查?? d息低d

反正出到黎又係由低做起  會唔會早D出黎做野好D呢? << 但人工會唔同d...

講到未, 讀書都係為自己... 不論係學多d野, 第時搵多d ...

師兄,睇完你篇文,我好明白你既心情,當年我讀副學士,每日有人對自己冷嘲熱諷,副學士只是浪費金錢,自己的中學同學工作的好多已有車有樓,自己卻好像一無所有,
自己屋企環境比你差,單親,阿媽每個月收入唔過三千,家姐收入亦不多,所以中七開始已經賺錢,又要給家用,所有生活費自己搞掂
我明白返學辛苦,當年我讀副學士,我暑假做救生員,俾埋家用扣除洗費,啱啱好捱完一個學期,到暑假又返過救生員,人地用黎玩去旅行既時間,我用晒黎返工,咁樣讀書就唔駛返PART TIME,
而家我就黎大學畢業,好彩當年神俾機會我,俾我堅持到而家,
師兄你要諗下,你父親想唔想你讀?知識係唔可以用錢黎衡量,不過係香港呢個商業社會,錢等於一切,
但我深信,知識可以改變命運,睇你自己想點

各位大大甘大道理
睇來我都要諗下讀5到中6會點 - -
應該都讀5到架LA - -

引用:
原帖由 a990104 於 23-4-2010 12:14 發表
各位大大甘大道理
睇來我都要諗下讀5到中6會點 - -
應該都讀5到架LA - -
多鬼餘啦,你都未考晒,要諗不如諗下點讀好書先

44 123
發新話題