44 123
發新話題

[認真] 工作 / 學業 / 雙失

真係唔好再黎一套 "香港餓唔死人" 既法則喇
一開學交第一期學費
十二月尾交第二期
關窿就一月先批到
如果個政府真係有X用既
我唔洗煩啦

可唔可以停學,等你出去做野儲D錢先?
到時候再決定讀唔讀。
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 24-4-2010 08:06 發表
可唔可以停學,等你出去做野儲D錢先?
到時候再決定讀唔讀。
就係唔得
所以E家要諗

如果E家讀一年
哂一年錢同時間
總好過讀完第二年真係頂唔順(學費係一年一年貴)
哂兩年錢同時間

其實都諗左好耐
我諗我大概知自己會點做
應該出黎做野多
HD呢D野遲D再讀都唔係問題
就算E家搵份低D人工既工
我當$3000一個月好未?
我都起碼唔洗老豆比多舊錢係生活費度先(住屋對我暫時唔係問題)

數字人大大   我覺得點做都好   吾好後悔就得 = =
又要考中文 - - ...........886

引用:
原帖由 a990104 於 24-4-2010 08:21 發表
數字人大大   我覺得點做都好   吾好後悔就得 = =
又要考中文 - - ...........886
冇得唔後悔
我已經後悔緊

甘.......你揾腳級來幫你......鐵頭幫吾到你= =

引用:
原帖由 101653 於 24-4-2010 05:29 發表
真係唔好再黎一套 "香港餓唔死人" 既法則喇
一開學交第一期學費
十二月尾交第二期
關窿就一月先批到
如果個政府真係有X用既
我唔洗煩啦
大個仔,條路點行自己揀

我讀HD時好多同學都係問政府借一路讀一路做..
其實吾剩只你...好多人都係咁..
至小你屋企吾洗煩..比其他人好好多..
我問借政借左6萬幾..有幸我1年加多1季還清...

引用:
原帖由 101653 於 24-4-2010 05:25 發表

冇心讀就唔會排通頂去報
冇心讀我唔洗煩讀定做野

問題係我開始懷疑
讀完出黎又有咩用呢?
如果唔係做番讀果行個成效又大唔大呢?
Design人通街都係
未讀過既唔代表出到黎做唔到呢D工
讀完出黎既又未必搵到呢 ...
讀o個行唔一定做o個行
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 24-4-2010 13:00 發表

讀o個行唔一定做o個行
問題係
如果我唔做果行
張紙又有冇用呢...?

引用:
原帖由 101653 於 24-4-2010 13:01 發表

問題係
如果我唔做果行
張紙又有冇用呢...?
有,當你入政府工,o個張野係當F.7學歷,入到政府工的,o個張野可令你個起薪點高人一級,多成千蚊一個月
即使你唔係入政府,外面都係當你有同F.7同等學歷,好多時掟信去in人,第一睇經驗,第二睇學歷,
當你掟信去的時候,人地要求f.7或同等學歷的,起碼你封信都重會比人睇睇,一睇到你係f.5的,即刻掟左去碎紙機度
你話張野有無用??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

請問樓主讀緊咩科, 又打算做咩工呢?
click>

引用:
原帖由 VEC 於 25-4-2010 02:36 發表
請問樓主讀緊咩科, 又打算做咩工呢?
HKDI Design 第一年
邊個比錢邊個就係老闆

想就緊係想做番讀果行
但係搵唔到工的話洗碗掃街都要做架啦

數字人師兄,可以既,讀落去la,始終尼度係香港,係一個現實既地方,冇入場券(HD/同等以上),真係門口都入唔到架,不如學hin_1213師兄,暑假做救生員,雖然人工唔高,$12000-$14000一個月(事先聲明,私家池一日起碼12個鐘,通常14個鐘),我當你7月開始做,做到10月開學,3個月,以$13000一個月計,你揾到$39000,需然你唔食唔坐車都唔夠比學費,扣埋食、行、家用都冇一節,但起碼幫到一半學費到,起碼叫幫到手,開學之後就到時間咪番下頂更law,番全日一日都有$400多D,當幫補下都好吖ma

好處講完,到壞處,第一,救生員呢份工,同保安冇分別,一樣要考牌(銅章[基本章,一定要考]同泳池救生章[救生入職基本章,亦一定要考])考牌大約用$4000;第二救生員既工作時間非常長,私家池番全日一日起碼12個鐘,通常14個鐘,一工=人地工半;第三,斷六親,一日12-14個鐘,平均朝7晚8,你基本上揾唔到你既FD,番到屋企攰到食飯沖埋涼就訓,攰到連同家人都冇句野講,第四,人工唔係高,計番人工除番開,以$13000一個月,一日13個鐘,番足31日,時薪得$32左右,好唔好揾見人見智la
好la唔講la,數字人師兄你自己睇下la,小弟夠鐘準備番工,再見~
BTW,以HKLSS處理考牌既速度,由入班到拎到泳池救生章起碼4個月~(考銅章1個月,考泳池救生章起碼1個月,等拎泳池救生章起碼2個月)

44 123
發新話題