19 12
發新話題

G&P M4 Sentry Bolt Carrier and Bolt 爛左, 請師兄們幫忙

G&P M4 Sentry Bolt Carrier and Bolt 爛左, 請師兄們幫忙

買了個星期, 打了一支猛將就發現 Blow Back 無力 , 打開槍一看, 便發現以上問題   , 請師兄們救救小弟, 教一教小要怎樣做 ...

Bolt carrier 磨蝕的地方, 是由HAMMER的撞擊所造成的, 因和HAMMER對過, 形狀剛剛好;  但小弟打開RECEIVER 將 BOLT CARRIER 推到最後, HAMMER 應該是不會去到磨蝕的位置, 除非BLOW BACK 的力太大, 連BUFFER 軟膠都完全壓平了....

另外,  bolt carrier 磨蝕地方也因撞擊而變了形, 弄破了o ring.....這次真是......  

請問ching們, 小弟應該要買什麼東parts 或有什麼做法可以避免這個問題, 機械零件一般wear是可以接受的, 但打了一支top gas 就爛了就有點那過..   應該是有些地方出了問題, 請高人ching 指教!!!!

小弟應該要買過個bolt carrier 同oring, 請問ching有什麼牌子推介....
小弟買了新槍本應很高興, 但現在真的很煩惱 .....請高人ching指教.....

感謝...

引用:
原帖由 hansoncheung 於 1-6-2010 03:09 發表
買了個星期, 打了一支猛將就發現 Blow Back 無力 , 打開槍一看, 便發現以上問題   , 請師兄們救救小弟, 教一教小要怎樣做 ...

Bolt carrier 磨蝕的地方, 是由HAMMER的撞擊所 ...
bolt殼撞到咁肯定係擊鎚造成,至於點解個位係掂唔到又撞成咁,我估原因是--之P Buffer 個尾膠係空心
後坐力太勁令Buffer尾膠壓縮所以掂到, 一係尾通吸震膠過薄,你試過掂唔到所以唔關事
再唔係就是擊鎚外型問題,不過我冇係手試唔到
你禁下Buffer尾膠 係咪好軟,係就無錯
換過隻實心尾膠Buffer/淨換尾膠就ok,飛機膠圈配番隻fit位先用得

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2010 08:50 發表

bolt殼撞到咁肯定係擊鎚造成,至於點解個位係掂唔到又撞成咁,我估原因是--之P Buffer 個尾膠係空心
後坐力太勁令Buffer尾膠壓縮所以掂到, 一係尾通吸震膠過薄,你試過掂唔到所以唔關事
再唔係就是擊鎚外型問題,不過 ...
但係我估計佢個動作流程有D問題, 正常都係後面蝕, 無理由前面蝕...ORING就真係易搞啦
鵰。豹。狸。獅。狒

感謝師兄們的回答,   

支 BOLT CARRIER 爛成o禁都要買過支, 小弟用原裝g&p身, 師兄有沒有裝得落的bolt Carrier  介紹, 謝謝!!

回覆 3# 的帖子

後面蝕 唔明, 我記得以前支 原裝之P GBB, 好少打,睇番相果個位都有磨到
硏究過應該都係同樓主都係咁

附件

1-6-2010 22:01

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2010 22:00 發表
後面蝕 唔明, 我記得以前支 原裝之P GBB, 好少打,睇番相果個位都有磨到
硏究過應該都係同樓主都係咁
你個Bolt個邊做成這樣,是個bolt carrier過高,
每次blowback後回膛時,碰到bolt carrier,然後再碰到個彈匣頂銷,
所以出現這問題,
因為豬P個upper receiver個虛位太大,
放個bolt入去可以左右動,正當只有前後移動,
因此才有這現象。

回覆 6# 的帖子

師兄,我意思是和樓主的位置有磨崩左, 個槍機彈匣頂銷位撞崩, 因是早期版,
真是你所說的問題, 樓主是新版新bolt, 問題減少了

撞到底部正中位, 只有擊鎚可能, 我現用井成尾頂, 條bolt 被擊鎚括花到bolt殼底部
花痕到近尾段有一節是沒有磨過痕積, 証明是尾通內墊的厚度問題

1.樓主個飛機後個O-ring要換個新。
2.你個bolt變成這樣,睇你張相,你可能唔見o左份parts,
就是控制隻飛機前後,到什麼位就停那塊片,及控制飛機唔會上下走位,
在bolt的左手面,那個四方形膠。好似梯級那片,
因此飛機走出個bolt以外,當回膛時,飛機入唔正原來位置,
所以令膠圈蝕。
你看清楚飛機尾排氣彈位置是中間偏下,
放入個金屬bolt內用u-夾固定,如果你忘記放膠片鎖住隻飛機,
blowback時就會飛機走位,個鎚碰欄個bolt。

blowback動作,1.吹出bb彈,2.個金屬bolt開始後退,3.把鎚壓低,4.blowback到一半時,拉飛機向後,
5.bolt把buffer向後推,(這時飛機已入回原位)6.到盡頭彈弓把個bolt推向前回膛及推BB彈上彈膛。
7.這時個鎚被個bolt壓住,當個bolt回到正堂發射位置時,個鎚才給個trigger鎖住。

你個問題就開始出然在第4點,個bolt和飛機完全離開排氣,才開始拉飛機後退,
當個bolt後到盡時,個鎚就走上來,隻飛機未有回到原位,個bolt底邊就碰到個鎚,
然後個bolt就迫隻飛機入位,所以O-ring就爛。隻bolt就碰蝕。

正常blowback隻飛機尾大O-ring出唔晒過bolt,唔知你明唔我講!

唔知係唔係.睇睇啦!希望幫到樓主.

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2010 22:49 發表
師兄,我意思是和樓主的位置有磨崩左, 個槍機彈匣頂銷位撞崩, 因是早期版,
真是你所說的問題, 樓主是新版新bolt, 問題減少了

撞到底部正中位, 只有擊鎚可能, 我現用井成尾頂, 條bolt 被擊鎚括花到bolt殼底部
花痕 ...
大哥,
我兩支就改用RA-tech Vltor及Prime的Vltor bolt,所以無問題,
但以前用豬P原裝bolt只有個邊被bolt carrier碰蝕,
沒有像樓主bolt底的蝕 所以我估佢唔見左塊飛機stopper似的。

0050100師兄,
你張相個bolt carrier磨得很利害,
你把fire pin那個四方零件汁汁,
使佢成個向下底和bolt carrier一齊,
就唔會碰到個bolt。

附件

1-6-2010 23:52

把這個fire pin磨底成個放入下身

bolt carrier 點唔個bolt所以冇問題

另一支fire pin成組座低

另一邊看到成個座低

回覆 10# 的帖子

就算冇果塊野, 正常都唔磨到bolt 殼近飛機的最尾邊位, 因為個尾部無位再可壓後, 個bolt stop 不會撞到bolt 殼底部, 留意底部淨係中間撞崩, 只有擊鎚是在中間凸出來的, 如果是走位撞到bolt stop 右側,咁個上身內部要有5mm左右空檔先可能做到 是不可能的, 只要試下拆左 Buffer個尾膠/ 尾通吸震膠, 個擊鎚就掂到bolt 殼底中間撞崩位了
sorry ,誤會了意思, 應該bolt殼唔會轉位, 因為Buffer頂杆會卡住bolt殼,bolt殼底有條坑比佢卡住

補張圖,
圖中bolt 已壓最後, 可見擊鎚和bolt 殼底邊位只差些少就括到, 如是尾通部分可再壓後,咁掂到了
所以只有兩個主因,
1是尾通部內零件厚薄問題,
2是擊鎚尺寸/bolt殼底開過大所至, 不過看到之p bolt殼無開大,咁唔關事

附件

2-6-2010 00:33

超感激各師兄高人們的幫助及耐心的分柝,            

ssd兄: 支BOLT未爛之前小弟並未試過將bolt同飛機分開, 而爛之後分拆時側面的小片還在, 所以bolt未蝕的初期, 小弟估計相信飛機是沒有離開過支bolt的, 所以那時還運作正常.  但打下打下, 越打越蝕, 支bolt蝕到入肉, 師兄所言的問題便出現, 最後blow back 出事, 一打開便出現這個場面.... .  小弟非常感謝師兄的解釋, 讓小弟明白gbb的操作.

gainax 兄: 從你post的相片中, 雖然支你支gp bolt 打得不多, 但在bolt 頭中間的的地方有個小凹位, 情況如小弟支bolt 初初打的時候一樣(當時以為是一般的wear, 沒有理它), 相信打下打下很有可能也會越打越蝕.  很明顯gp的設計有一點問題, 希望他們能改善.
x!! x!!
0050100兄, 謝謝你的建議, 小弟會執執的.

小弟今天買了個active的實心 buffer, 但還未支bolt, 未能試....請問買那隻bolt 好......

多謝各師兄的相助

gainax師兄講得啱,我都有樓主同樣問題,bolt底前端崩咗,同樓主嘅一模一樣。
拆開嚟睇,bolt lock carrier冇高到,唔關事。
拆buffer出嚟睇,嚇一跳,buffer尾膠打到變形,而且仲斷開咗一半,所以blow back時個bolt會比以前移後多咗,
向前回位時就撞正hammer位崩咗!
而家唯有墊番高尾通底玩住先,遲D先換番舊尾膠。

以前都冇留意個buffer位,之後要間唔中檢查下先得∼

19 12
發新話題