22 12
發新話題

摩星嶺無得打game!

引用:
原帖由 myron21st 於 26-5-2007 23:07 發表

試過有一家外國人行過,個老豆同我其中一個fd講,
"呢度公眾地方,點可以係度玩架"
以下所講既係唔關主題既真事黎
岩岩玩果陣…我跟過隔離台上摩星打game,熟果邊D年青一輩既師兄應該都知佢地特別多德佬
我起公園準備緊野果陣,見到唔知邊個白痴仔係公園(非涼亭)果度掛左支納粹紅底白圈「卍」字旗
之後我就去左打game,打完果鋪番黎支旗就唔見左了
後尾上網聽師兄講番,果陣咁岩又對德國夫婦上黎行山,用英文問佢地做乜有支咁既野起度之後
佢地就話純粹拎黎搞下氣氛(好似係咁),仲話會好快拎番落黎
對德國人就話唔怪佢地,不過話番只係想佢地知呢面旗背後包含住既係咩意義之後就走左了

p.s.大致上係咁啦好似,有D都唔係好記得,如有師兄知到更多更準確既詳情,請指正小弟
Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne
法軍既象徵~!

回覆 #16 RYODLi 的帖子

因為德國人對此事(納粹)比較深刻一些,正等於我們對日本侵華比較深刻一樣

加上德國本土對新納粹主義比較緊張,不想再重蹈覆轍

引用:
原帖由 myron21st 於 26-5-2007 23:28 發表
因為德國人對此事(納粹)比較深刻一些,正等於我們對日本侵華比較深刻一樣
呢層我都知…不過我好奇怪點解對德國人可以咁冷靜
Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne
法軍既象徵~!

引用:
原帖由 RYODLi 於 26-5-2007 23:31 發表

0的日本人又幾多人明白呢樣野

引用:
原帖由 RYODLi 於 26-5-2007 23:31 發表

國民教育,政府承認及汲取歷史的教訓

曾經有一個德國總理Helmut_Kohl說過一句:

"年輕一代的德個人沒有認為德國的歷史是一種負擔,
而是一種對未來的挑戰.他們已經準備肩負起他們的責任.
他們拒絕承認他們父輩的行為承認集體罪行.我們應該歡迎這種發展."

前總理施羅德在諾曼第D-day 60週年紀念日也說過,

"盟軍的勝利不是德國的失敗,而是德國的勝利.
沒有人希望我們為一個罪大惡極的政權所犯下的罪行感到內疚,
但是我們有負任承認歷史並肩負歷史的責任."

以上兩位總理的發言取自"納粹德國 - 一部新的歷史"(英文名為"Nazi Germany : A New History", 原著作者為Klaus P. Fischer )

引用:
原帖由 RYODLi 於 26-5-2007 23:22 發表
以下所講既係唔關主題既真事黎
岩岩玩果陣…我跟過隔離台上摩星打game,熟果邊D年青一輩既師兄應該都知佢地特別多德佬
我起公園準備緊野果陣,見到唔知邊個白痴仔係公園(非涼亭)果度掛左支納粹紅底白圈「 ...
我諗我知你講緊邊一次

回覆 #15 myron21st 的帖子

夏天熱Q死你就真
本來無一物, 何處惹塵埃

22 12
發新話題