發新話題

窮鬼垃圾版 D.I.Y. MSG90 制作實錄

引用:
原帖由 ~康仔~ 於 17-4-2011 12:47 發表
太強啦....................
多謝師兄讚賞
小弟番左幾日大陸拜山,所以無法更新照片,請各位大佬見諒,小弟會繼續更新制作過程...........多謝大家支持

引用:
原帖由 tango1997 於 18-4-2011 18:00 發表

感謝F22師兄提點
小弟經已把問題解決
而且唔影响伸縮電池箱既功能
師傅太客氣啦.........
你隻尾托咁靚仔我都唔想佢有事呀...........
不過我諗種條金屬通响轉動位可能會更理想,但我支都要搞就大工程,下次先啦......

槍身0&1字樣制作過程

講到刻字,小弟真係無能為力,唯有買套0-9既6mm炭鋼字mark 英國制字mark字型0號偏向鵝蛋型,非德國既長型

此制作純為無聊興趣,比例亦非實數,全為段估制作,要求甚低,有怪莫怪

附件

18-4-2011 19:09

德國制6毫米字mark

對位打零字

打埋1字

放掣試位

放掣試位

打之前放入岩厚度既木方及胶料墊好下身既內籠做力,免得打爆ABS槍身

電池尾蓋加工

此制作純為無聊興趣,比例亦非實數,全為段估制作,要求甚低,有怪莫怪

附件

18-4-2011 19:29

由於托底加厚左小小,尾蓋唔夠長,所以要補塊PVC

先用噴火槍將pvc胶喉料"譚"至軟化,唔好"譚"濃佢

襯佢未凍番用蓋底外圍壓至弧度一致,定住等佢回復硬度,即係等佢凍番

將兩個接蠋面磨花,痴膠水

等...................佢.....................乾

汁粗皮

磨到圓滑之外觀

蓋內觀

引用:
原帖由 F22 於 18-4-2011 18:35 發表

師傅太客氣啦.........
你隻尾托咁靚仔我都唔想佢有事呀...........
不過我諗種條金屬通响轉動位可能會更理想,但我支都要搞就大工程,下次先啦......
放心啦
枝野淨重9磅半係小弟用彈弓砰勾住槍帶扣倒吊砰出泥

槍身後部尾托連接組件改裝
由於marui既G3尾托連接組件前鎖pin位個比例跟實彈樣子有小小分別,見到功夫唔多,
又可以令枝野再像真D.所以進行左小小汁位工序

附件

19-4-2011 14:25

先計算要去除既尺吋,然後劃底線

兩邊側身都要計算在內劃線

鋸出底部多餘既金屬

再汁走線上唔要既部份,並將所有需要既弧位汁至圓順

再用小銼刀推走內外所披鋒,以防割傷手指

側面汁走廢及弧位料效果圖

上金屬底油後上色

彷真鐵修改之H&K後拖托連接器零件圖

OMG...this is awesome!!!

Keep up with the hard work man..

引用:
原帖由 edison0918 於 19-4-2011 14:29 發表
OMG...this is awesome!!!

Keep up with the hard work man..
Thank you ching support

引用:
原帖由 tango1997 於 18-4-2011 17:57 發表

呢個問題小弟經已用紅白色牙膏裝A+B混合起超能膠一大舊係尾托內攪掂左,
除左G3本身個ABS殼再外加上兩節PVC喉及內裡再加AB膠,痴死左,螺絲唔洗郁,槍帶扣依然可以多角度旋轉

再次多這師兄提點 THANK YOU ;xi ...
我多謝師兄先真,
小弟咁問係因為想知呢D膠同D鋼土係咪都好實淨..
而家有師兄解答, 對呢D膠水鋼土越來越有興趣..THANK YOU.

引用:
原帖由 tango1997 於 18-4-2011 18:08 發表

多謝師兄讚賞
小弟番左幾日大陸拜山,所以無法更新照片,請各位大佬見諒,小弟會繼續更新制作過程...........多謝大家支持
師兄快d返黎
好心急
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

勁吖

引用:
原帖由 jpg 於 19-4-2011 15:50 發表

我多謝師兄先真,
小弟咁問係因為想知呢D膠同D鋼土係咪都好實淨..
而家有師兄解答, 對呢D膠水鋼土越來越有興趣..THANK YOU.
師兄客氣
隻ABS膠水勁穩陣,但我講個隻一枝紅一枝白個一隻混合膠水並不是鋼土,
鋼土小弟從來唔用泥整槍,因為發現鋼土真係唔多掂檔,師兄千其唔好誤會我用鋼土

引用:
原帖由 Vindicator 於 19-4-2011 20:10 發表

師兄快d返黎
好心急
妖~~~~~!
你有無追post架~~!
我星期一晚咪番左泥出相籮

引用:
原帖由 PaulCheung 於 20-4-2011 19:12 發表
勁吖
多謝師兄捧場

師兄你真係好勁!

手工好,又肯講出黎比人知點做嘅人其實好少!你有品!

我相信好多人會一路keep住追落去!

發新話題