發新話題

可能只有MS先知

可能只有MS先知

小弟好奇一問x!!

想知幾樣野既大約價值(非黑市價)

一個美軍手榴彈值幾錢呢?

一個飛虎或SWAT用既閃光振憾彈又值幾錢呢?

一個防暴用既催淚彈又值幾錢呢?

點解個標題會係"可能只有MS先知"呢.........因為小弟呢一路都好奇(究竟佢地每用一個彈,佢地會唔見幾多錢呢?)同問過一D當差同當兵既朋友.....佢地既答案都係.......用就識用,公發野無人知幾錢

其他知既兄弟都可以答一答小弟 Thank you大家

唔一定知嫁! 點解? 就算你係Dealer都要有政府張Tender(買上述幾樣野及數量)致報到價! 不過不防問下MS點做.

如果係問本地的話,其實可以上物流處個網站查下D採購合約,
唔止槍彈、BRV、車船...etc 既價錢都查得到,不過就要花D時間自己搵喇。

政府物流服務署
引用:
原帖由 tango1997 於 10-10-2011 15:10 發表
小弟好奇一問x!!

想知幾樣野既大約價值(非黑市價)

一個美軍手榴彈值幾錢呢?

一個飛虎或SWAT用既閃光振憾彈又值幾錢呢?

一個防暴用既催淚彈又值幾錢呢?

點解個標題會係"可能只有MS先知"呢....... ...

For example,

(1) 招標編號;  (2) 招標種類;  (3) 項目;  
(4) 承包商 / 承造商名稱及地址; (5) 項目 / 數量;  (6) 價值
==========================================================

(1) A3700352010
(2) 局限性
(3) 供應手拋無刺激性橡膠爆破防暴榴彈
(4) Chemring Defence UK Limited,
    Wilne Mill, Draycott,
    Derby, DE72 3QJ,
    United Kingdom.  
(5) 10 000個
(6) 到岸價(香港)英鎊525,200.00

x x x

(1) A3712112009 (G.N. 8359)
(2) 公開
(3) 供應.38英寸特種槍彈+P
(4) Ammunition Accessories Inc.,
    2299 Snake River Avenue,
    Lewiston ID 83501.
(5) 20 100 000發
(6) 到岸價(香港)美元3,005,955.00

x x x

(1) A1600082010 (G.N. 4924)  
(2) 公開
(3) 供應2架定翼機及相關的行動所需設備
(4) Bombardier Inc.,
    3400 Douglas B. Floreani,
    St. Laurent, Quebec,
    H4S 1V2, Canada.  
(5) 2架
(6) 美元96,034,376.00
引用:
原帖由 gd1893 於 10-10-2011 15:38 發表
如果係問本地的話,其實可以上物流處個網站查下D採購合約,
唔止槍彈、BRV、車船...etc 既價錢都查得到,不過就要花D時間自己搵喇。

政府物流服務署

回覆 1# 的帖子

Tango C-Hing問得好!做軍佬生意唔係咁簡單!但我知道中間商s 可以賺到好多錢!所以美國政府先咁窮

你地高估ms喎 政府野d價錢好離普!
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 10-10-2011 23:33 發表
你地高估ms喎 政府野d價錢好離普!
小弟都係估計MS爺爺會知,因為以MS既專業知識同豐富既經驗,大約數都應該知
都係個句。。。大約得架啦,一百美金樓下或二百美金樓下???

同一樣嘢唔同地方/唔同數量都會影響價格 - 難題 ...

都係好奇一問姐
槍械類或子彈類都會有大約既價錢(政府訂同民間個價一定有差別)
戰機或航空母艦都有大約既價錢

差人哥哥CID換槍時ms試過想入Tender 但成千支,錢唔係問題但...
1.要一批買晒!
2.不准在本地使用!
3.一投到一個月內要清關攞走
4.如果在限期內不提貨要比寄倉費 續支計
5.ms可存槍不超過100支,所以唔係ms杯茶
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 11-10-2011 18:13 發表
差人哥哥CID換槍時ms試過想入Tender 但成千支,錢唔係問題但...
1.要一批買晒!
2.不准在本地使用!
5.ms可存槍不超過100支,所以唔 ...
真係好難做

引用:
原帖由 MS 於 11-10-2011 18:13 發表
1.要一批買晒!
2.不准在本地使用!
5.ms可存槍不超過100支,所以唔 ...
93年軍裝幼管M10退役時就成批一次過賣咗去美國(同樣理由 - 無得散賣:只有美國可以吸納) - 當時賣99美金...而家見到某德州鎗鋪賣299美金(仲要已經幾殘下)...

引用:
原帖由 b9296 於 11-10-2011 20:56 發表

93年軍裝幼管M10退役時就成批一次過賣咗去美國(同樣理由 - 無得散賣:只有美國可以吸納) - 當時賣99美金...而家見到某德州鎗鋪賣299美金(仲要已經幾殘下)...
真係絕版有市場

發新話題