42 123
發新話題

日式美食?

不如夾手夾腳開個task force令樓主無飯食

放假,終於開左一包 + 一罐黎食喇~
係沙甸魚、粟米湯、白飯(兩包),另加一罐醃蘿蔔。

好食程度直逼法軍ration,
以一餐計都okay飽肚 (我煮左一包白飯遮),
係諗極唔明點解軍糧要花三個幾四個字黎煮囉...

引用:
原帖由 gd1893 於 9-4-2012 17:17 發表

...
品味生活麻, 我地香港人吾會明

日本仔有D野仲係好死板的
工作上都係, 因為我係日資公司入面做

引用:
原帖由 gd1893 於 9-4-2012 17:17 發表

...
人家對食,也是一種藝術

回覆 35# 的帖子

looking good woo!

金翅....
引用:
資料來源:

on.cc 東方互動 - iPhone Edition

日自衞隊軍官網上公然放售軍用品

共同社報道,日本宮崎縣都城市陸上自衛隊都城駐屯地一名42歲男士官,在去年1月至今年5月期間曾將訓練時食用的罐頭、隊員教材及戰鬥服等上網拍賣,該士官被指因此獲得超過50萬日圓收益。陸自警務隊以涉嫌非法倒賣為由,對他展開調查。

軍糧要平,大量,好味,營養.........是一個國家食品加工業的水平,實質不存在軍民之分

係呢方面,日本係好難會差的

呢度咁樣一套meal貴唔貴?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 10-6-2012 00:33 發表
軍糧要平,大量,好味,營養.........是一個國家食品加工業的水平,實質不存在軍民之分

係呢方面,日本係好難會差的
對,軍糧生產外包化可以令生產成本大為降低,就連感覺封閉的袓國也這樣做(不過食安方面就.... )據說,311的初期自衛隊是拿軍糧作救授物資應急的 所以軍糧的用途非常廣泛和實用。

所以我老友立即提我唔好貼國際網站同唔好tag佢...
引用:
原帖由 gtoray 於 9-6-2012 18:39 發表
金翅....

42 123
發新話題