發新話題

又有新槍

好似迷你TAR 21

引用:
原帖由 MG-42 於 27-10-2014 02:36 發表

AUG, FAMAS 優越D ?  AUG都用左就快40年... 今時今日應該唔會出槍出到連拋殼角度都未識設計嘛..
真槍我用好多! 而有經驗都知道唔關ejection path事!   你地可能唔知啲未燒完火藥(火屎)會有機會彈傷眼! 隻眼係Ejection port上方(Not my cup of tea ) ! 支老爺經典MP5個跳彈殼位都設計到唔近隻苗準眼, 當年啲德國佬都知隻眼唔好近個ejection port啦! 爆出來啲細金屬粹片, 火藥, 火屎及煙通通都傷對眼啦! 個個燒真鐡都一定帶對眼鏡而我本人都唔例外一定有eyes protection! 但冇理由擺到隻眼咁近個Ejection Port位置鑼! 駁出事咩! 又唔咪得佢一支Bullpup! 支AUG好用得多啦! 就算要細支! MP7都好過呢支多多聲! 射左輪有帶手套都唔會擺隻手蓋住Cylinder-cap啦! 開槍時比火刀界手指咪拔甩! 如果上述個支係Airsoft就點都冇問題.......

始終咁近眼,煙氣都會好頁眼。。。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 rho837 於 27-10-2014 09:26 發表

真槍我用好多! 而有經驗都知道唔關ejection path事!   你地可能唔知啲未燒完火藥(火屎)會有機會彈傷眼! 隻眼係Ejection port上方(Not my cup of tea ) ! 支老爺經典MP5個跳彈殼位都設計到唔近隻苗準 ...
正解......!當年軍醫打357親身試驗擺個煙包貼住Cylinder-cap幾個mm,一响槍成地碎片!

happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

雖說是出了這麼多年槍,但自主設計還是30年內的事,經驗當然不足,再說有不少設計師的設計觀念還是停在“人民戰爭“上,而新技術也只是將其“拚砌“到“觀念“上,當然這類“囧設計“還會有不少,唯一慶幸是他們要基於對外銷售,也要開始“動動腦筋“開始將外國的成功概念轉化到自己的產品上,但距離完善,我覺得還有一段路要走。
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

自己設計自己試番!

黃貫中話耳聾係搖滚歌手的勳章,卡拉西尼可夫都因為試槍耳聾...咁耳聾都算係槍械設計師的勳章!
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

AUG同MP5比較點會唔公平先! 比小小面好咼大家都係槍!   C-Hing估你會咁講! 睇清楚支AUG個Ejection Port係45度向外! 支Bolt-Carrier係86mm而個Bolt係26mm extension to chamber有6~12mm extraction space! 再加85mm長Piston rod piston driven weapon cycling system! 如果你覺得啲尺寸係老作! 你大可以去保X問問佢拿支拍戲用既AUG來check check!   

簡單講Ejection port跳殻時以經有足夠時間burn-off所有火藥及冇回氣到chamber問題出現再加Ejection Port係45度左右向外! 比跳彈殻及火屎打盲眼機會好底呀!

望清楚先! 隻苗準眼何來係個Ejection Port上邊呀!   隻苗準眼近個Ejection Port唔代表在個Port位上邊!

CS/LS2我暫時就未玩過! 不過以我今日識得人多! 要北上玩都唔成問題! 如果有一天玩呢支SMG我一定幫佢大平反! 不過真係冇乜興趣! 反而唱K及飛値升機興趣多啲 !

個瞄鏡好像用C-more的反射技術(其實唔知係咪紅點,可能只係個鐵瞄都唔出其...)
但點解要整到噤長??

唔明點解唔老番Aimpoint T1.
或用返拿自主研制向eotech致敬的反射式瞄鏡呢...

引用:
原帖由 mk23 於 28-10-2014 01:44 發表
個瞄鏡好像用C-more的反射技術(其實唔知係咪紅點,可能只係個鐵瞄都唔出其...)
但點解要整到噤長??

唔明點解唔老番Aimpoint T1.
或用返拿自主研制向eotech致敬的反射式瞄鏡呢...
我睇就似鐵西, 個底咁薄身

引用:
原帖由 MG-42 於 28-10-2014 02:09 發表

近眼就有風險... 唔明解點解大陸槍會有問題,AUG就冇呢個問題? ejection Port45度機會唔會重大D ?  而且一枝係步槍彈藥,一枝係打手槍彈少成一半裝藥量....

http://www.firearmsworld.net/austria/steyr/aug ...
呀SIR! 45度方向都對唔到隻眼!

段估支9mm(細火力)都唔會係Piston Driven Weapon System! 多數都係Delay Blow-Back System回氣直接在Chamber推堂上彈! 即係大部分煙由Ejection Port走出! 明知呢類weapon system! 咁近放隻眼係個Port上邊點都覺得唔老禮! 如果你射GLOCK 17 (拿大家都係9mm! 應該都係Delay Blow-Back System)我估你都唔會申個頭擺隻苗準眼係個堂跳彈位上玩!

上述所有意見純粹個人多年玩槍經驗見解! 我絕對respect你既想法! 如果折開支大6仔SMG望個Weapon System就可以清楚多啲 ! 但現時只係見外樣作估計!

呢枝野真係窄窄地!

CS/LS2型衝鋒槍(前稱:JS 9 公釐衝鋒槍,英語:JS 9 mm Chōngfēng Qiāng,拼音:JS 9 mm Chōngfēng Qiāng),是一枝由中國製造的9公釐口徑犢牛式消聲衝鋒槍。它除了和05式消聲衝鋒槍(QCW-05)外表比較上有所不同以外,可說是05式的商業版本。[1]它是由重慶市的建設工業(集團)總公司所研製、中國兵器裝備集團生產。CS/LS2型衝鋒槍的設計是發射9 × 19 公釐口徑手槍子彈,其中包括9 × 19 公釐魯格彈,和HK MP5衝鋒槍一樣是使用世界上最多武裝部隊和執法機關的手槍和衝鋒槍所使用的子彈。但是由於在中國製造的關係,也可以發射貫穿力更強的DAP92式9公釐普通彈。[2]

http://www.youtube.com/watch?v=Olqc2OV1Vrs

Shanghai china SWAT Type 05 5.8mm Submachine gun Shooting Training

發新話題