29 12
發新話題

澄清氣槍威力與危險 !!SOS!!

澄清氣槍威力與危險 !!SOS!!

話說是咁的,小弟學校最近有個自行設計既科學實驗
咁小弟就想做:「在同一個輸出功率下但輸出物的重量不同,會否影響輸出物的力量」(靈感來自F.4物理)
小弟想用一把電槍再分別射三粒唔同重量既BB彈去證明個實驗
誰不知一眾老師一聽到用電槍,就一句"有危險"就否決左我一晚既心血
有某個老師都認其他老師係存在偏見同誤解,所以話我寫番份報告去澄清番
請各位C兄比少少意見份報告點寫

無做足安全措施的話的確好危險

UNDER DEVELOPING

引用:
原帖由 於 22-4-2013 19:47 發表
無做足安全措施的話的確好危險
問題係有!!

我睇完你段野都有少少誤解.....咩野叫電槍.....,WARGAME會用到果D叫電動氣槍.....你個實驗要係學校做??如果係學校做唔建議你帶支槍返學校去搞D咁既野.....另外你個實驗既先決條件係:「在同一個輸出功率下但輸出物的重量不同,會否影響輸出物的力量」,坦白講,你改槍再叻都無咩可能打3槍,3槍既出力完全一樣,ERROR會好大.....

中學老師只要出一句聲乜都可以變到有危險
再者拎支槍返學校你話校務處班老餅會唔會批准?
萬一有人係學校拎/搶黎玩, 而射傷人, 邊個揹飛?
校方立場:少做少錯, 不做不錯

有危險是真的,
不過物理/化學實驗唔多唔少都有D危險吧?
但只要做足安全措施便可

我覺得你份報告可以從呢方面落筆

引用:
原帖由 BTM-S 於 22-4-2013 19:49 發表
我睇完你段野都有少少誤解.....咩野叫電槍.....,WARGAME會用到果D叫電動氣槍.....你個實驗要係學校做??如果係學校做唔建議你帶支槍返學校去搞D咁既野.....另外你個實驗既先決條件係:「在同一個輸出功率下但輸出物的重 ...
三槍太少

每款彈至少射一百槍(100 single shoot) 就可以大大增加實驗準確度

但仲要保持好多野
至少要保持
1) 電力輸出
2) 零件 (如HOP UP 唔會有磨損, 齒輪唔會掃...太細當然可以忽略, 但仍然要正視)
等等

所以學校要比你做除左要消除到槍會引起暴力問題呢D 主觀因素外, 其他客觀條件都要完全克服...
起碼要比人有個完整/完備既實驗計劃
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

實驗過程萬一你走火 打盲左老師或其他同學隻眼
你係咪會負責先

or你肯出錢幫所有實驗過程既所有旁觀者同參與者買哂所有安全裝備
(眼罩,mask)先好建議呢個實驗喇

工作時工作 遊戲時遊戲
點解而家d人總係要將Wargame,氣槍拉到去學業上

所以個 poprosal 一定要詳細講明所有既安全措施同設置
唔可以求其

其實我交左份六百幾字既實驗步驟,注意事項
仲有,老師連我係屋企做再拍片交都唔比

引用:
原帖由 kaige321 於 22-4-2013 19:11 發表
話說是咁的,小弟學校最近有個自行設計既科學實驗
咁小弟就想做:「在同一個輸出功率下但輸出物的重量不同,會否影響輸出物的力量」(靈感來自F.4物理)
小弟想用一把電槍再分別射三粒唔同重量既BB彈去證明個實驗
誰不 ...
其實呢個實驗,玩得耐的師兄早已經做過...

同一支槍射3 粒彈,唔同重,答案係個動能會不同的,原因係... 施力時間不同,重彈會留在槍管久一點。

btw 係學校用氣槍做試驗係有危險性,阿sir 反對不無道理,除非你可以說服佢。

引用:
原帖由 kaige321 於 22-4-2013 21:44 發表
問心果句,撇除你的興趣,係唔係非做氣槍不可呢?

用氣槍做係唔係有咩過人之處,特別精密呢?自己想想。

你想安全,唔係叫觀眾自己帶護目,而係用防彈玻璃封哂成個test area ,你用保險箱運支槍入去,鎖門,取槍,進行實驗...

呢D實驗洗乜用氣槍?

引用:
原帖由 kaige321 於 22-4-2013 21:44 發表
老師都費事咩獲。。。。。你係屋企搞。。。。出左乜意外。。。。家長返學校小爆!

唉...慨嘆一句香港人未100%清楚了解氣槍/電動氣槍..
有d人仲以為一槍會打到1000M(某某份報紙既'報導')

29 12
發新話題