發新話題

[歷史]點解廣華街會有咁多鋪頭賣槍

引用:
原帖由 MANKF 於 5-5-2012 17:42 發表
嗰時揾佢帮手整番支AKS,話時話,嗰時支拖喉AKS已經係GBB啦,日本仔啲嘢都幾勁!

另外有冇師兄有印象係北角健威商場有間槍舖!大概91年左右,我記得我支Galil SAR 同 Galil  ...
大和模型?轉入去角位?我見到的只剩下招牌....

我是港島人,也是地區歷史迷

刨哂十幾頁,我忍唔住要爆下料

我的腦中,恆年行,中記,中記隔離(我無印象),精藝,曰通,興記,和富對面,war4,m-1,灣仔老莫等的位置變遷,店內詳圖歷歷在目,我想畫but too lazy

北角邨地鐵出口也有,曾經的海霸樓下也有...有D只剩問號的疑似玩具店遺址我大概知道

想當年,現在只會流淚

以前比較多靠改槍搵食既細舖,依家都冇了
依家改槍相對無以前咁講求手藝

以前大埔廣場都有間
門口貼左佢地玩ATF swat 既相,都好pro下
導致我最初都以swat造型入門

引用:
原帖由 gtoray 於 6-5-2012 00:25 發表

以前大埔廣場都有間
大埔墟舊大埔卓球城側邊有一間。。。拖喉年代

引用:
原帖由 tango1997 於 6-5-2012 00:48 發表

大埔墟舊大埔卓球城側邊有一間。。。拖喉年代
側邊條巷哎嘛
我支93r 拖雪種響果度搞的

引用:
原帖由 gtoray 於 6-5-2012 00:51 發表

側邊條巷哎嘛
我支93r 拖雪種響果度搞的
係呀。。。。佢鐘意玩古蓳錶買賣。。。

引用:
原帖由 gtoray 於 6-5-2012 00:25 發表

以前大埔廣場都有間
另外大埔廣場地下個層商場入面。。。。有間細鋪位買軍服水壺指南針火機軍刀。。。。阿公有無印象?

話說當年我係間鋪度睇中把美軍開山刀。。。有兩款。。。普通&刀背有鋸齒同價。。。當年$240連膠刀殼。。。有兩老看鋪。。。在選購途中有段小插曲。。。

話說中途走左位哥哥入泥。。。。神色衝衝。。。。問老世。。。我要D野有未?。。。老人家答你等等。。。轉左個身。。。抹開塊布。。。搬左一個生果箱出泥。。。邊打開個箱邊同個位紋左手臂盤龍既哥哥講。。。你要個十六把開山刀唔要套係哂裡面。。。。你點點佢。。。。箱刀未開哂。。。。哥哥就話唔該哂。。。趕時間。。。唔洗數。。。裸左個箱轉身就走左。。。!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 6-5-2012 00:02 發表

大和模型?轉入去角位?我見到的只剩下招牌....

我是港島人,也是地區歷史迷

刨哂十幾頁,我忍唔住要爆下料

我的腦中,恆年行,中記,中記隔離(我無印象),精藝,曰通,興記,和富對面,war4,m-1,灣仔老莫等的位置變 ...
Soviet兄,其實我都唔記得係唔係大和呢個名,但嗰時西灣河槍舖唔多!位置大概係聖十字徑轉西灣河街,彎角間利基大厦地舖,記得舖位低過行人路,入舖要落幾級樓梯。另中記隔離間舖叫英華,中記老板好識做生意,啲模型可以任開盒睇!英華唔係咁可以!所以啲小朋友擁晒去中記!

西灣河個間唔支,未入過,記得門口有支M134,我細個好難走咁遠"探險"....
由健威走到去和富已經好陳光誠下....

中記門口有個logo摩天輪,有支marui m16a1,一堆左輪,gas non blowback同手拉雞...我第一支槍係中記買....

我以前覺得中記好勁,D槍好勁,唔識名又喜歡睇,以為支支好勁....

係呢度答到爹,歲月真如白駒過隙,老了

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 6-5-2012 20:02 發表
係呢度答到爹,歲月真如白駒過隙,老了
我刀係聽聽埋埋架炸.....我25歲炸

引用:
原帖由 tango1997 於 6-5-2012 20:05 發表 [歲img]http://www.civiliangunner.com/cgf/images/common/back.gif[/img]

我刀係聽聽埋埋架炸.....我25歲炸
我細你少少22歲
偽君子!永遠虛偽!

90年代中天悅廣場有一間鋪,用泡菜國L85A1外殼,用marui Famas波箱,內置電池!

當年好西利!
偽君子!永遠虛偽!

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 6-5-2012 21:06 發表

我細你少少22歲
我依家是一條精子,先前講上世的事

天悅我去過一次,好細間下,同一層?!有間好高level的模型舖...

回覆 85# 的帖子

你講嘅係William Commander 威廉金萬達

回覆 89# 的帖子

仙達?賣乜?

佢都算KWS classic

發新話題