發新話題

反鋼珠、反鉛彈,否則wargame好快會完蛋!

引用:
原帖由 tango1997 於 7-4-2013 17:12 發表

呢個係事實。。。。。正如彈弓刀。。。蝴蝶刀。。。鐵蓮花。。。xxxxx唔算係民生日用品。。。。都已定性列為攻擊性武器

正確d講係違禁品

老老實實唔影響人同生態既話當然冇問題,你知唔知日日返工聽日人問AIRGUN既時候10個有8個都問你打唔打得死D老鼠牙??打唔打到死D 烏類AR,你就知唔正常玩AIRGUN既人比正常既多好多.
而且AIRGUN本來就唔係under 2J 既野泥
同樣道理,點解閹槍都要登記,AIR GUN唔洗??請指教

引用:
原帖由 K0711 於 7-4-2013 18:14 發表
老老實實唔影響人同生態既話當然冇問題,你知唔知日日返工聽日人問AIRGUN既時候10個有8個都問你打唔打得死D老鼠牙??打唔打到死D 烏類AR,你就知唔正常玩AIRGUN既人比正常既多好多.
而且AIRGUN本來就唔係under 2J 既野 ...
1.D儍人點問係d儍人嘅事,自己唔儍就得...
2.因為當年香江正苦D專家定左少於2J算玩具唔駛領牌law...過2j就梗唔得la....呢位小朋友有無聽書架,要請教問香江正苦law....
3.AIRGUN一定要過2j ,聽邊個講架?到底您知唔知乜嘢叫AIR GUN,乜野叫AIRSOFT GUN 架....?

4.唔正常玩AIRGUN既人比正常既多好多.....???乜嘢理據泥架...邊間大學做嘅研究報告..?咁咪日日有新聞至啱...???

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
咁你有冇即時送客?
或者同佢講氣槍笨唔係咁用?

引用:
原帖由 gtoray 於 7-4-2013 18:31 發表

咁你有冇即時送客?
或者同佢講氣槍笨唔係咁用?
基本上只可以同佢講只係用泥打"把"同收藏好LA,唔好要泥打活體/影響到人

引用:
原帖由 T-800 於 7-4-2013 18:22 發表

1.D儍人點問係d儍人嘅事,自己唔儍就得...
2.因為當年香江正苦D專家定左少於2J算玩具唔駛領牌law...過2j就梗唔得la....呢位小朋友有無聽書架,要請教問香江正苦law....
3.AIR ...
我只係想指出有好多人買鎗既時候,第一時間都係問支鎗既威力,而且有諗過用係一D不正當既地方.
正路閹槍打唔出彈咁一定冇2J LA,咁登記泥做咩
有邊個AIRGUN既offical site 係有一支唔過2J既鎗?眼見香港賣得既AIRGUN都冇幾支本來就係唔過2J

我冇話過所有玩AIRGUN既CHINHG都係會做D唔應該做既野,只係希望可以有個方法減少呢D氣鎗傷人事件,再者報紙唔賣唔等於冇發生,打爆玻璃窗成日都有??

引用:
原帖由 K0711 於 7-4-2013 19:22 發表

我只係想指出有好多人買鎗既時候,第一時間都係問支鎗既威力,而且有諗過用係一D不正當既地方.
正路閹槍打唔出彈咁一定冇2J LA,咁登記泥做咩
有邊個AIRGUN既offical site 係有一支唔過2J既鎗?眼見香港賣得既AIRGUN都冇幾支本來就係唔過2J

我冇話過所有玩AIRGUN既CHINHG都係會做D唔應該做既野,只係希望可以有個方法減少呢D氣鎗傷人事件,再者報紙唔賣唔等於冇發生,打爆玻璃窗成日都有??
其實點解d人講極都唔明??
大家真係用下腦諗下啦!
唔好以為用咩自我規管同踢走非我族類就可以保住自己個玩意

本身對於槍械既法例已經足夠
跟本唔需要多此一舉做埋d多餘野自閹
唔好諗住退一步人地就唔進一步咁天真啦
就算唔進一步都應該係諗點守住依家條線

引用:
原帖由 T-800 於 7-4-2013 16:49 發表

請看#202.....

Happy shooting!
先聲明,我唔反對人玩任何底過2j嘅玩具槍,我只係覺得唔好成日用"刀"去比喻啫
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

大家2j以下,一向相安無事
呢排特別多槍擊事件,一單接一單,d人好似唔怕拉咁
不妨陰謀論d睇呢件事~
https://www.forum.gov.hk/forums/ ... A%E5%95%8F%E9%A1%8C
禁得的話,政府就一定一齊禁,點會分airgun,airsoft

引用:
原帖由 ohmydie 於 7-4-2013 20:29 發表
不妨陰謀論d睇呢件事~
https://www.forum.gov.hk/forums/ ... D%E5%82%B7%E4%BA%BA ...
條友。。。。精神病

(一)禁止銷售金屬製造的玩具氣槍(因為以塑膠製造的玩具槍,在改裝後亦無法承擔更大壓力)

你有壓力,我有壓力,做槍都有壓力

引用:
原帖由 ohmydie 於 7-4-2013 20:29 發表
不妨陰謀論d睇呢件事~
https://www.forum.gov.hk/forums/ ... D%E5%82%B7%E4%BA%BA ...
做新聞。。。。。早兩年有一排時間。。。。有家居鋁窗跌落街。。。。最癲峯一日港九新界早午晚都有鋁窗跌落街。。。。跟住記者日日追。。。。報纸連續個幾禮拜日日報住跌窗指數。。。。結果迫使政府拍宣傳片&立例強制驗窗。。。。。其實日日都有鋁窗意外

引用:
原帖由 jacko 於 7-4-2013 20:28 發表

先聲明,我唔反對人玩任何底過2j嘅玩具槍
,我只係覺得唔好成日用"刀"去比喻啫
引用:
錦人地玩under 2J既airgun,登記唔登記,重關各下乜_事呢

引用:
原帖由 jacko 於 7-4-2013 20:28 發表

先聲明,我唔反對人玩任何底過2j嘅玩具槍,我只係覺得唔好成日用"刀"去比喻啫
唔鐘意刀牙
錦係咪有人丟鏹水彈就要全港五金舖禁售鏹水兼落閘拉人?

引用:
原帖由 jacko 於 7-4-2013 16:42 發表

刀係必需品,玩具槍唔係
咁踢波係咪必須品?
如果有人係街邊踢波踢中人咁點算?
咁大力省中頭可以好傷架喎...
如果個波飛出馬路導致交通意外點算?

邊個夠膽講香港要禁足球?

根本唔係必需品Vs奢侈品既問題
而係大眾Vs小眾

發新話題