發新話題

反鋼珠、反鉛彈,否則wargame好快會完蛋!

引用:
原帖由 chris1 於 7-4-2013 20:52 發表

錦人地玩under 2J既airgun,登記唔登記,重關各下乜_事呢
我只可以話登記左當有問題時方便追查,亦起阻嚇作用,另外師兄我好似無野得罪你喎∼
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 tf141 於 7-4-2013 21:00 發表

咁踢波係咪必須品?
如果有人係街邊踢波踢中人咁點算?
咁大力省中頭可以好傷架喎...
如果個波飛出馬路導致交通意外點算?

邊個夠膽講香港要禁足球?

根本唔係必需品Vs奢侈品既問題
而係大眾Vs小眾
再重申,我唔反對人玩槍,不論打咩彈,低過2j就ok.
我亦無話要禁任何嘢
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 jacko 於 7-4-2013 21:13 發表

再重申,我唔反對人玩槍,不論打咩彈,低過2j就ok.
我亦無話要禁任何嘢
Sorry

引用:
原帖由 ohmydie 於 7-4-2013 20:29 發表
大家2j以下,一向相安無事
呢排特別多槍擊事件,一單接一單,d人好似唔怕拉咁
不妨陰謀論d睇呢件事~
https://www.forum.gov.hk/forums/ ... D%E5%82%B7%E4%BA%BA ...
比你全支彩虹咁既色又點呀
我要射你咪又係會傷
根本條友都唔明人地鬼佬要橙咀係為咩

引用:
原帖由 K0711 於 7-4-2013 19:22 發表
我只係想指出有好多人買鎗既時候,第一時間都係問支鎗既威力,而且有諗過用係一D不正當既地方.
問威力有乜問題? 問威力犯法? 如果佢想肯定支槍<2J, 問支槍威力有乜問題? 你又點知人地 "諗過" 用係不正當的地方?
引用:
正路閹槍打唔出彈咁一定冇2J LA,咁登記泥做咩
據我了解, 閹槍係要經警方 check 過肯定支槍真係閹得 "乾淨" 先可以俾你收藏. 同埋警察有權隨時突擊檢查你枝閹槍有無問題.
引用:
有邊個AIRGUN既offical site 係有一支唔過2J既鎗?眼見香港賣得既AIRGUN都冇幾支本來就係唔過2J
據我了解, 支槍入香港時就<2J. 如果支槍入香港時>2J, 間鋪頭就要有槍械牌照.
引用:
我冇話過所有玩AIRGUN既CHINHG都係會做D唔應該做既野,只係希望可以有個方法減少呢D氣鎗傷人事件,再者報紙唔賣唔等於冇發生,打爆玻璃窗成日都有??
有好多正面的宣傳可以做.

城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 ohmydie 於 7-4-2013 20:29 發表
大家2j以下,一向相安無事
呢排特別多槍擊事件,一單接一單,d人好似唔怕拉咁
不妨陰謀論d睇呢件事~
https://www.forum.gov.hk/forums/ ... D%E5%82%B7%E4%BA%BA ...
黎永權 - 香港射手聯會創會會長
佢都唔係玩 airsoft, 點代表 airsoft 界.
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

(一)禁止銷售金屬製造的玩具氣槍(因為以塑膠製造的玩具槍,在改裝後亦無法承擔更大壓力)
外國已經有人用3dprinter打印到支頂得到火藥既膠槍
(雖然6槍就散...)

引用:
原帖由 magichour 於 7-4-2013 21:39 發表

麻鷹唔到佢管
咪諗住管下雞仔囉

引用:
原帖由 magichour 於 7-4-2013 21:39 發表

好明顯只係網名一個

引用:
原帖由 ohmydie 於 7-4-2013 21:50 發表
(一)禁止銷售金屬製造的玩具氣槍(因為以塑膠製造的玩具槍,在改裝後亦無法承擔更大壓力)
外國已經有人用3dprinter打印到支頂得到火藥既膠槍
(雖然6槍就散...)
係香港成功射出一粒。。。。。刀夠入册

引用:
原帖由 gtoray 於 7-4-2013 20:13 發表

其實點解d人講極都唔明??
大家真係用下腦諗下啦!
唔好以為用咩自我規管同踢走非我族類就可以保住自己個玩意

本身對於槍械既法例已經足夠
跟本唔需要多此一舉做埋d多餘野自閹
唔好諗住退一步人地就唔進一步 ...
阿公即係阿公.....

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 7-4-2013 11:43 PM 發表

阿公即係阿公.....

軍醫兄,很多師兄已解說了4.5mm 這問題多次,重復又重複,但他們好像聽不懂看不見一樣,只好嘆一聲.....唉!
回答你在166的疑問,G=雞,明白未?

一路追住隔離台999師兄繼續FF, 講得多真係膠都廢事比
一味淨係轉移視線同不停C&P自己D野扮討論, 間唔時出段所謂小結以自己論點概括個post
走火入魔不能自拔, 位又已上, 最後樣_咪又係自己囉黎.

引用:
原帖由 33tt 於 8-4-2013 02:12 發表

軍醫兄,很多師兄已解說了4.5mm 這問題多次,重復又重複,但他們好像聽不懂看不見一樣,只好嘆一聲.....唉!
回答你在166的疑問,G=雞,明白未?
1.無辦法,而家D小朋友係咁...無計,有D仲講埋閹槍....問點解閹槍要攞牌而2j以下AIRGUN 唔洗攞牌喎....?
答=閹槍因為除左唔可以發射之外,成支都係”火藥武器”簡稱「火器」嘅零部件....法例上,任可槍械(包括玩具槍)只要身上裝有”火器”的主要零部件已經有可能違法了,與發射力無關!話知您射唔出...閹槍成支都係100%嘅”火藥武器”,咁點解唔洗領牌?點解咁怪架...?無得解!唔好問我點解,要問去問警察部點解啦.....
又有人問有幾多AIRGUN係原裝都唔過2J嘅....?隨口數都有幾支:
daisy 95b牛仔槍(1.7j)
daisy RED RYDER (1.6j)
Walther CO2 CP99 Compact(1.9j)
Walther co2 PPKS (1.5j)
marksman 1010 classic(1.3j)
daisy 840 grizzly(1.8j)
隨口數都唔少...
其他....唔多講La...講到氣咳!救命....!

2.G...原來如此...哈...

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 8-4-2013 04:04 發表

1.無辦法,而家D小朋友係咁...無計,有D仲講埋閹槍....問點解閹槍要攞牌而2j以下AIRGUN 唔洗攞牌喎....?
答=閹槍因為除左唔可以發射之外,成支都係”火藥武器”簡稱「火器」嘅零部件....法例上 ...
Daisy 840,95同RED RYDER 係 Youth Rifles泥,你都知係10歲以上小童玩GA WO,另外果幾支都係打CO2.
可能我講得唔清楚LA,其實我想講既係Full Power Air Rifles.
http://www.civiliangunner.com/cg ... id=30770&page=1
比起現在市面上那該死的港版合法1.9J GAMO 440表現勝出很多,當然,若GAMO 440 <還原>之後表現定必有<<天壤之別>>,但小弟向來不玩犯法玩具,奉公守法最安心也..................
如果位位CHING你咁奉公守法就唔會有咁多人對玩鎗既人有誤解LA唉...

發新話題