發新話題

神舟插天宮

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 14:15 發表

sorry....咁小弟好奇.....引力同磁力有關係嗎?thank you
冇關係...萬有引力同電磁力係宇宙的四個基本作用力
有物質既物體就有引力,差在係有幾大既引力
磁力係同電磁場有關,其實你既問題係internet有更詳盡既答案,好過問我地半桶水

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:27 發表

冇關係...萬有引力同電磁力係宇宙的四個基本作用力
有物質既物體就有引力,差在係有幾大既引力
磁力係同電磁場有關,其實你既問題係internet有更詳盡既答案,好過問我地半桶水
多謝先
的確網絡上有很多資訊.....但係有好多野刀係睇唔明(小弟讀得書小,見諒)......情況同影音產品說明書一樣 .....無法子完全明白
有師兄用簡單既方法演譯,小弟好容易明白,謝謝大家

引用:
原帖由 061084 於 17-6-2012 13:27 發表

出艙同係艙裡面個件壓力衣是不一樣的!
當飛機飛到好高,大氣層薄的地方就已經會出現無重狀態,美國太空總署都有架特別改裝的客機經常飛到大氣層的臨界點訓練太空人!
大氣層薄既地方依舊係有重力,無重狀態的正確名稱應為微重力,太空人並不是真正的無重,因為地球的引力把太空人及太空穿梭機中的所有東西都保持在的軌道上。他們其實是在自由落體的狀態。
果架客機係其實不停咁做爬升再俯衝既動作,係客機俯衝既時候就可感受到約數十秒既失重狀態

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 14:36 發表

多謝先
的確網絡上有很多資訊.....但係有好多野刀係睇唔明(小弟讀得書小,見諒)......請況同影音產品說明書一樣 .....無法子完全明白
有師兄用簡單既方法演譯,小弟好容易明白,謝謝大家
唔洗多謝...智識應該係大家交流同分享,如果有錯麻望大家見諒

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:39 發表

大氣層薄既地方依舊係有重力,無重狀態的正確名稱應為微重力,太空人並不是真正的無重,因為地球的引力把太空人及太空穿梭機中的所有東西都保持在的軌道上。他們其實是在自由落體的狀態。
果架客機係其實不停咁 ...
......考危險呀 .......多謝師兄資訊

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 11:32 發表
小弟無知,想問幾樣野

太空倉廁所有否視像監控?

太空人男卅女,有否穿著內褲?

有引力能保持太空船軌跡運行,但又點解會身在無重狀態?(既然無重飄浮,何以有引力呢?須然我知引力同無重狀態係兩樣野。 ...
因為無反作用力加係人身上.

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:39 發表

大氣層薄既地方依舊係有重力,無重狀態的正確名稱應為微重力,太空人並不是真正的無重,因為地球的引力把太空人及太空穿梭機中的所有東西都保持在的軌道上。他們其實是在自由落體的狀態
果架客機係其實不停咁 ...
典會係Free fall
從頭到尾太空船都係做緊Circular motion, 距離不變

神舟插天宮.....
唔怪得女太空人媽媽話想抱孫啦
引用:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120617/00176_003.html
「神舟九號」升空過程備受各界關注之外,作為中國首名女性航天員的「神女」劉洋亦是另一個焦點,連日更不斷有大批記者前往其位於河南鄭州的家鄉採訪。劉洋早前受訪時曾坦承因受訓關係,與家人甚少見面,為此一直心存愧疚,而父母則對愛女獲選成航天員,卻一直甚為擔憂。不過,當昨天親眼目睹女兒順利升空、一圓「升空夢」,劉洋父母亦終於鬆一口氣,更盼望女兒凱旋歸來後,可為他們達成「抱孫夢」

引用:
原帖由 gtoray 於 17-6-2012 17:12 發表
神舟插天宮.....
唔怪得女太空人媽媽話想抱孫啦

神舟 插 天宮
應該有好深層次既意義存在...(我估)
秘密地進行外太空交接實驗,
目的係在無重狀態下,人類進行線性運動,會否另血壓再提升
所有乳航員都是精中之精英

引用:
原帖由 一舊水 於 17-6-2012 15:18 發表

典會係Free fall
從頭到尾太空船都係做緊Circular motion, 距離不變
因為太空船運行速度夠快囉....

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 14:19 發表

.....開始明白.......唔怪得報導話一小時可以環繞地球24圈啦....thank you sir
我講左.....係條傻佬包抝頸

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 14:19 發表

.....開始明白.......唔怪得報導話一小時可以環繞地球24圈啦....thank you sir
速度超高.......大氣層內由香港飛美國刀要咁耐......大氣層外距離遠左......但等如流星速度......極快

引用:
原帖由 tango1997 於 17/6/2012 06:02 PM 發表

神舟 插 天宮
應該有好深層次既意義存在...(我估)
秘密地進行外太空交接實驗,
目的係在無重狀態下,人類進行線性運動,會否另血壓再提升
所有乳航員都是精中之精英
正解!!!

引用:
原帖由 Alex_山 於 17-6-2012 18:06 發表

因為太空船運行速度夠快囉....
咩速度夠快就Free fall
毛重刀話系因為Fg=Fc

附件

17-6-2012 20:58

唔知係無重狀態度
景海鵬同劉洋可以交接幾多下呢
丫....數漏左個劉旺

發新話題