發新話題

公屋養狗屢遭投訴 女義工失控割脈

1990年打後绝9成9住宅大厦所合法定下公契(D M C)都例明得好清楚:-

例如一些 " 大厦單位內不允許 " 事項! (為反者一定在法庭輸硬):-

我見過類似既規條!

1) 收藏, 飼養及繁殖任何動物及寵物包括所製成標本及骨灰等等! 註: 動物包括但不限予任何生物如: 昆蟲; 爬蟲類; 兩棲類; 魚類海產; 雀鳥; 及其他生物! 如有為規者; 必须在24小時內淸走有關上述動物, ....... 離開單位內及屋苑範圍內, 否則報警及通知政府有關部門跟進及法團會即時採取法律行動!
2) 任何大型盆栽植物!
3) 擺放暫時或永久结構或非结構水缸; 水池; 漁池及假山之類系统或物品等等!
3) 任何商業及貨倉用途!
4) 任何宗教活動用途!
5) 租客作任何分租用途!
6) 單位内住客包括業主或租客只限予有關值係家人居住! 任何僱傭必须有合法證明文件, 有效保險及合约 !
7) 任何外牆及窗户由單位內外不得自行更換及嚴禁用任何物品粘貼在單位内外位置, 及嚴禁在單位内外貼街昭及燈飾告告之颣等等!
8) 嚴禁在單位內擺放垃圾; 及大量膠袋; 纸張; 雜物!
9) 嚴禁製造噪音及濃煙及濃洌氣味!
10) 嚴禁擺放危險品物!
11) 嚴禁改變單位用途!
11) 嚴禁在單位內作任何犯罪及犯法事情!
12) 單位內外任何大小工程必须經大厦業主合案法團及有關人仕同意才可進行!
13) 法團在任何無須通知下可經法律途經(收數公司服務, 清盤令; 禁制令及釘契等等方法)追討過期支付大厦管理費及雜支!
14) 所有業主; 租客; 住客; 家庭僱傭及任何訪問者必须尊重業主合案法團及全時間尊首大厦公契及法團所有規則. 如有任何為反法團規則及公契事宜發生, 法團及有關人仕必定從民事及形事法律途經追討所有法律責任, 費用及損失!

上述只是冰山一角! 法團如果揸正來做! 維規者喊, 發爛, 打人, 放火, 找SPCA, 找黑社會陀地, 找平果找區議員及自殺都冇用冇情講!  

引用:
原帖由 rho837 於 27-7-2015 15:37 發表
1990年打後绝9成9住宅大厦所合法定下公契(D M C)都例明得好清楚:-

例如一些 " 大厦單位內不允許 " 事項! (為反者一定在法庭輸硬):-

我見過類似既規條!

1) 收藏, 飼養及繁殖任何動物及寵 ...
OT:
工程師認執錢50萬 應訊低頭拭淚

裁判質疑案件發生後傳媒有大肆報導, 但被告為何無即時將鈔票交還警方.
....辯方律師解釋, 被告害怕交還鈔票後要立即坐監, 所以不懂得處理 .
....辯方律師求情時說, 被告案發時見到有人執錢, 以為聖誕派禮物, 已感到後悔, 並向法庭道歉 .
....辯方又說被告早前出庭時無即時認罪 , 是因為需要等不同的證據和報告 .

爆煲時永遠有件物體, 叫做辯方律師, 好好用既

其實點解住公屋唔比養貓狗等等呢
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 27-7-2015 16:31 發表
其實點解住公屋唔比養貓狗等等呢
記憶中最主要係環境衛生責任issues

引用:
原帖由 loveless 於 27-7-2015 16:34 發表

記憶中最主要係環境衛生責任issues
咁點解私樓又得呢? 難道住私樓就不會有環境衛生責任issues
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 27-7-2015 16:38 發表

咁點解私樓又得呢? 難道住私樓就不會有環境衛生責任issues
好多私樓都唔得
不過要搞業主比較勞民傷財
所以多數出下公告提示就算

引用:
原帖由 2slow 於 27-7-2015 16:38 發表

咁點解私樓租金咁貴呢? 難道只有私樓住的就是人?

引用:
原帖由 Tango1997 於 27-7-2015 16:53 發表

咁點解私樓租金咁貴呢? 難道只有私樓住的就是人?
家下係咪歧視住公屋既人先

anyway, 小弟都不喜歡d貓貓狗狗隨處方便或嘈等等, 但責任絕對在於其主人
貓狗既不當行為, 小弟絕對歧視其沒有公德心的主人

伸利 本人都有養狗狗

引用:

我住天橋底點識甘多姐

師兄們D對答好鬼古希臘D先哲
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:

90年打後私樓公契列明乜都唔俾養! 除左仆街仔; 雞;二奶同小衫呢類動物俾養之外!就連老鼠曱甴都唔得!

之前就係有業主,租客養到成屋百幾隻貓狗!搞到其他人極其難受! 呢啲新聞時不時有發生! 法律上安全趗見!一係有一係冇!容許養一隻就係輸官司風險!所以大厦公契內容一定要預算到最盡! 盡到冇得輸!

你地估唔到有啲業主奇人到不得了!

有人在大廈單位內建造大水池養魚! 假山噴水池! 鋪泥造小農場! 成屋就係一個大係雀籠! 骨灰竃! 佛龕! 放棺材! 影樓.....無奇不有!

引用:

私樓都可以報警架,如果係狗狗亂吠影響旁人,無論任何時間皆可報警處理。不過私樓踢你唔走,公屋可皆D E 踢人走。
我對面都有條衰狗晚晚十一點幾吠 ( 可能主人番 ),真係香肉佢。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 27-7-2015 22:50 發表

私樓都可以報警架,如果係狗狗亂吠影響旁人,無論任何時間皆可報警處理。不過私樓踢你唔走,公屋可皆D E 踢人走。
我對面都有條衰狗晚晚十一點幾吠 ( 可能主人番 ),真係香肉佢。
我對面都係!又隻仆街十歳大G嘩嘩!日吠夜吠!個租客好識做!成家人成曰灑冧!又成曰送自己整蛋糕來請食!當然啲Bun妺食哂!個租客都知唔比養狗!所以好聲好氯!所以法團容許只可養一隻!及要書面應承如有人投訴就不可養!三個月內處理!

發新話題