19 12
發新話題

[認真] 認真想問問意見~ 關於而家份工

認真想問問意見~ 關於而家份工

網上商店
冇咩特別福利
出糧一定準時
放勞工假,有雙糧
一星期返6日,休星期日
做左4年,12K一個月,基本上咩都要做,除左對客

合理嗎?

咁你依家響工司有冇舉足輕重既地位呢?

我捻起舊時做event,有個大學生inter
同老細講,有冇搞錯我有個degree都要我跟車搬野?
老細話,我有三個Master都要搬野鑽野撘野

引用:
原帖由 gtoray 於 13-5-2012 12:05 發表
咁你依家響工司有冇舉足輕重既地位呢?
其實有,不過老細立場,就算炒晒全公司既人,佢都可以搞掂
跟本平時佢咩都唔做(呢點我唔介意,我認為老細只要識收錢就可以 ),但就不斷干涉員工既工作(除左破壞,係一D建設都冇 )
咁佢跟本睇唔起D員工

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 13-5-2012 12:15 發表
我捻起舊時做event,有個大學生inter
同老細講,有冇搞錯我有個degree都要我跟車搬野?
老細話,我有三個Master都要搬野鑽野撘野
我想問果三個MASTER有幾多人工先~HEEHHE~

無話合唔合理。。。。適者生存。。。。好多人個老世小學中學畢業。。。。一樣刀要跟佢揾食。。。。有咩合唔合理?
唔洗晒太陽。。。。唔洗淋雨。。。。12k。。。。OK啦

12K真係唔錯架啦
大學生岩岩出黎做文員都應該無10K
做工程都係17K
做網上商店如果係送下貨版, 見下客, 做跑腿都有12K叫合理啦
有D行,要你無償OT到十一二點,放假星期六日都照返,不過人工就唔吸引

引用:
原帖由 tango1997 於 13-5-2012 12:37 發表
無話合唔合理。。。。適者生存。。。。好多人個老世小學中學畢業。。。。一樣刀要跟佢揾食。。。。有咩合唔合理?
唔洗晒太陽。。。。唔洗淋雨。。。。12k。。。。OK啦
要晒太陽要淋雨,因為入貨要做埋送貨...即跟車

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-5-2012 12:33 發表

跟本平時佢咩都唔做(呢點我唔介意,我認為老細只要識收錢就可以 ),但就不斷干涉員工既工作(除左破壞,係一D建設都冇 )
咁佢跟本睇唔起D員工
佢始終係腦細
真係吹佢唔漲
你咪做返一個職員仔既野囉, 洗乜同佢咁上心
真係做得唔甘心咪試下第二間囉

引用:
原帖由 gtoray 於 13-5-2012 12:43 發表

佢始終係腦細
真係吹佢唔漲
你咪做返一個職員仔既野囉, 洗乜同佢咁上心
真係做得唔甘心咪試下第二間囉
這是我現在的想法,因為早幾天...老細都叫我D野唔好咁上心 ,D野唔好做得太快  (我平時好好好少做錯野,佢係話我好快咁做晒D野搞到有時冇野做 )
早幾天,佢同我講既野開始令我思想一下去定留~

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-5-2012 12:33 發表

咁佢跟本睇唔起D員工
老細係請人幫佢搵$架嘛
員工收得錢就點都要聽佢話, 忠言逆耳, 千其唔好為左"指正"老細而冇左飯碗

引用:
原帖由 一舊水 於 13-5-2012 12:48 發表

老細係請人幫佢搵$架嘛
員工收得錢就點都要聽佢話, 忠言逆耳, 千其唔好為左"指正"老細而冇左飯碗

100分

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-5-2012 12:46 發表

這是我現在的想法,因為早幾天...老細都叫我D野唔好咁上心 ,D野唔好做得太快  (我平時好好好少做錯野,佢係話我好快咁做晒D野搞到有時冇野做 )
可能佢覺得你以為自己係股東....
依家話比你知佢係莊你係閒

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-5-2012 12:46 發表

同埋就係, 做得太快, 點都會令人覺得唔夠細心
做功課都係, 上堂拿拿林做曬d功課/測驗卷, 老師都硬係係錦叫你check卷唔比你休息

但返工始終唔同返學, 你咪順下老細意, 做慢d
成日比佢見到你拿拿林做完野,無野做坐係度休息, 個樣都唔好睇啦

份糧都叫好過唔少人架啦, 做下乖乖員工吧

引用:
原帖由 一舊水 於 13-5-2012 13:03 發表

同埋就係, 做得太快, 點都會令人覺得唔夠細心
做功課都係, 上堂拿拿林做曬d功課/測驗卷, 老師都硬係係錦叫你check卷唔比你休息

但返工始終唔同返學, 你咪順下老細意, 做慢d
成日比佢見到你拿拿林做完野,無野 ...
我唸樓主老細ge意思可能係:「你做野唔洗禁快手wor,我都唔打算升你職加人工」

19 12
發新話題