發新話題

[投訴] 惡意還價愚弄人

賣仟零蚊野就咁激!賣層樓咪殺死人!

不過現實就係現實,成功生意人靠”顧客永遠是對的”理念來搛錢!客衰係一件事,做不成生意道至浪費時間人力物力及金錢係要計算入做生意內!罵客人!寸客人!比面色客人睇!服務不善!底EQ!都係失敗生意人既特徵!

四年前我公司向一間新合作供應商(老闆係個講英文馬拉羔華裔人)買入一批才料!先支付50%訂金,貨到手後再支付25%金額,物料用完後成為制成品而驗收後沒有任何問題就在15工作天內支付尾數(八萬二仟港元左右)!
當驗收後沒有問題出信確定後一般實際造法就是根住來掔個月既月尾找尾數,等產品到客人手上而方便成本控制組出指示給會計部出支票(行頭個個都係咁做)!誰知呢個供應商根據合同過了三個工作天就即時請收數佬來收數!同事向個老闆解釋行頭運作!(因為佢係老行家介紹!呢間係新仔過江龍比啲生意佢做啦)我一心比面!呢個馬拉羔重寸番我火記!Please follow what the contract said! 我就話好!即時找條數!根住對佢講!我地打後唔會再同你合作!如果你keep住呢個方法做下去會可能好快”拾凹”!馬拉羔重傻到答!We are very selectively choosing our clients as well! 我就笑一聲!兩年後呢條馬拉羔就比班估或生意佬食左一野根手”拾凹”清盤! 因為行頭班行家有啲同我一樣領敎過呢個馬拉仔手法,全左出街,冇人因平個小小麻煩自己所以唔幫襯佢!

當你做生意個名臭了!就玩完!Simple as that!

每個人價值唔同。。。。唔岩價咪唔賣囉。。。。交易係雙向既。。。。其實係post度寫請勿議價或議價不覆。。。。咪得囉!

至於放飛機就真係唔岩。。。。!

引用:
原帖由 杜杜亞 於 27-1-2013 13:04 發表
居然有人覺得放飛機, 殺價殺到離晒大譜都無問題喎, 又學到野啦
我真係好想睇下有無人成功係槍街任何一間鋪殺價殺到八折捧槍番屋企
比唔起錢咪唔好同人話買唔好學人玩槍囉, 話平一百幾十蚊可以考慮, 還個價明玩野又為乜?
我唔知咩放飛機, 我冇講過有關於咩放飛機既野, 所以我唔知你up乜
$900講價講到$700我唔覺得係"殺價殺到離晒大譜", 更何況可能人地都係留左空間俾你進一步還價

不過成件事既重點係你唔應該因為個價唔啱就辱罵人, 你似乎唔係好明個問題係邊到
只係一味係到"找錯處", 將人地一d似是而非既錯處無限放大, 企圖合理化自己既行為

講真, 我學到既野比你到

莫生氣,見到唔合心水既PM,一按delete即可,何必動氣呢?
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

佢同我啲big six 客好似!

講真你覺得OK既咪得囉...覺得唔掂既就直情理都唔理...有D人係唔會理你D野有幾新有幾正只會覺得你既係二手...佢出咩價你唔可以控制亦控制唔到所以你嬲都嬲唔到噤多只可講一句"算把啦"
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

回覆 1# 的帖子

... ...

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 -30 27-1-2013 21:30
  • gtoray 金錢 -30 27-1-2013 21:30

唔好賣囉咁勞氣,二手街大把呢d人,你勞咩氣姐

回覆 22# 的帖子

.

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 -30 27-1-2013 21:31
  • gtoray 金錢 -30 27-1-2013 21:31

其實無咩所謂啦, 呻完鼻水又係咁過算

引用:
原帖由 杜杜亞 於 27-1-2013 20:12 發表
其實無咩所謂啦, 呻完鼻水又係咁過算
呢個態度正確! 贈你一句....

你覺得對家壓你價, 對家亦可能覺得你 "吊高來賣"

"買賣不成仁義在"
膠人不滅! 膠貼長存!
討論M14 點少得我?
http://www.youtube.com/watch?v=1AjqN-5rBM0
http://www.youtube.com/watch?v=F4CowGhcl8g&NR=1

我上次放嘢$2000 set gear,有條友又要我whatapp傾,又要send 相,玩咗一日,叫我$700。我只覆了句"No Thx"唔洗講咁多,X佢都浪費我時間。

洗乜開Post 嘈,咁大個人,一百幾十嘈到拆天,

引用:
原帖由 tango1997 於 27-1-2013 14:28 發表
每個人價值唔同。。。。唔岩價咪唔賣囉。。。。交易係雙向既。。。。其實係post度寫請勿議價或議價不覆。。。。咪得囉!

至於放飛機就真係唔岩。。。。!
老實講,如果有心買,我又唔等錢洗咪hold俾你

我都試過做學生

回覆 28# 的帖子

Yes, in my early times playing wargame; a very nice Ching sold his gun to me with a discount of $500; for im a student
I didn't even ask for it; he juz gave me the discount.=]

引用:
原帖由 kai_matt 於 27-1-2013 23:11 發表
Yes, in my early times playing wargame; a very nice Ching sold his gun to me with a discount of $500; for im a student
I didn't even ask for it; he juz gave me the discount.=]
但以前唔會一問口就話平收,或者叫人俾discount.
會客客氣氣叫人hold,話等零用錢。當然,最後也要講得出做得到

發新話題