45 123
發新話題

Ruger 胡椒噴霧 Stealth Pepper Spray

Ruger 胡椒噴霧 Stealth Pepper Spray

唔知算唔算珍品?
由於法律規定唔可以係大學範圍有槍械,小弟返學從來都無放枝shotgun 係車尾箱 ,但就有時令到小弟都幾不安,加上上個月先有個黑人係學校”老凹”2個香港學生 所以小弟就唯有上網睇吓有咩自衛工具啦
係Stun gun 同pepper spray 當中我最後揀咗pepper spray,雖然stopping power 唔及stun gun,但勝有可以保持距離,加上唔會電到自己
小弟揀Ruger 尼隻喺因為佢唔會好似嗰啲鎖時咁難用,,Ergonomic差,但又覺得槍型嘅會太誇張攪到人地不安
所以就買尼隻,佢size 唔大,只有11 gram,但係勝在可以掛係belt再用衫姐住,要用嘅時候只要好似一般手槍conceal carry 咁扯高件衫就可以好似cqc咁拎個pepper spray 出黎
HKD$78

Ruger stealth pepper spray有2個safety,1 係嗰個plastic cover, 下面藍色就係un holster 嗰制

上網一睇先知原來係香港係犯法嘅 ....個人認為應該合法化 ,始終唔係啲咩殺人武器
女仔好應該有返枝旁身
多謝支持

係呀,pepper spray同stun gun香港都係禁止的
唔同國家、地方,相關規管、法例同文化都唔同

我就認為香港一般人係冇需要日常攜帶呢類自衞產品
相反,在美國日日有槍擊,連學校都唔係安全既地方
當然要自保了

其實個人認為只要香港可以要求啲人做background check +學加州咁有容量限制,個人認為pepper spray 係防止暴力罪行嘅其中一個方法,尤其係保護女性尼方面,不過可惜合法化尼啲嘢無可能係香港發生...共產國家最怕人民有反擊能力㗎啦

我某程度都支持女性可以戴pepper spray
不過隨之以來有乜問題就唔知喇

回覆 3# 的帖子
其實個人認為只要香港可以要求啲人做background check +學加州咁有容量限制,個人認為pepper spray 係防止暴力罪行嘅其中一個方法,尤其係保護女性尼方面,不過可惜合法化尼啲嘢無可能係香港發生...共產國家最怕人民有反擊能力㗎啦 <<<------------------

甘得人民愛戴, 點會呢, 你一定諗多左
你的日子如何,你的力量也必如何

如果呢兩樣野係香港合法。。。。老笠案一定會立刻標昇。。。。!
疴疴下尿比人電到暈低。。。醒番電話銀包手錶無晒

合左法黑幫又多樣架生用
祖國蟲民又可能多左落黎搵食

引用:
原帖由 Tekkno 於 7-3-2013 15:57 發表
其實個人認為只要香港可以要求啲人做background check +學加州咁有容量限制,個人認為pepper spray 係防止暴力罪行嘅其中一個方法,尤其係保護女性尼方面,可惜合法化尼啲嘢無可能係香港發生...共產國家最怕人民有反擊能力㗎啦
香港既唔係國家
亦唔係共產主義

而嚴格限制槍械亦在很多民主發達國家實施

pepper spray 同唔同防狼噴霧?? 又係咪犯法呢?

又唔可以咁講嘅,只要政府行發license , 做background check,登記所有pepper spray 嘅話應該無事嘅,我認為pepper spray is okay不過電槍就唔得啦

引用:
原帖由 gtoray 於 7-3-2013 17:09 發表

香港既唔係國家
亦唔係共產主義

而嚴格限制槍械亦在很多民主發達國家實施
始終香港都係強國地方,尼啲嘢就真係難啲會放寬

引用:
原帖由 chris1 於 7-3-2013 17:06 發表
合左法黑幫又多樣架生用
祖國蟲民又可能多左落黎搵食
如果政府做足登記,管制嘅話應該會好啲

引用:
原帖由 Tekkno 於 7-3-2013 17:41 發表

始終香港都係強國地方,尼啲嘢就真係難啲會放寬
香港比英國統治左99年
呢d法例都係以前訂下
關咩強國事?

同埋我真係唔認為為咩要放寛?
香港人基本上唔需要無時無刻擔心自身安全

我對美國的擁槍派唔反感
只係希望你不要將之強加落香港

希望你繼續為大家分享你的珍藏~~

吾駛樣樣扯強國落水啦卦,
相對來講香港治安好過好多地方,
警察又多地方又細,IMO無呢個需要咯,
邊似D鬼地方甘多事呢又,返學都提心吊膽真陰公,
相信世界上都好少地方兩三點出街有甘安全。

引用:
原帖由 ohnavi 於 7-3-2013 17:59 發表
吾駛樣樣扯強國落水啦卦,
相對來講香港治安好過好多地方,
警察又多地方又細,IMO無呢個需要咯,
邊似D鬼地方甘多事呢又,返學都提心吊膽真陰公,
相信世界上都好少地方兩三點出街有甘安全。
半夜兩三点。。。。。你呢句真

45 123
發新話題