24 12
發新話題

[認真] 宜家係個咩香港

所需閱讀權限 1

宜家係個咩香港

其實現今香港究竟係個咩社會?
反共 反中 反蝗 行動日漸激烈
左右兩派支持者每日無休止爭辯
我一直都不加理會 甚至睇新聞都覺得內容煩厭
近日fb上大大小小的post今人更煩厭
自由行 說實話 我都不大喜歡
但佢地有佢地好處亦為事實 雖然因主心態確實令人反感
近日劉進圖被斬 人人爭取要言論自由
雖然我年少無知 唔識分辯被斬同言論自由之間的直接關係為何
但爭取要言論自由非壞事 只要唔亂扣帽子手段正當
1號昆明大屠殺 非任何樂事 fb上卻如此

你可以有萬般原因討厭強國 憎恨蝗蟲
但為何罪該至死? 又要歡呼大笑
大家不斷批評CY女如何的錯 為何冷血大笑卻不值一提
因為對象為CY女? 另一為不具名網民?
講甚麼言論自由 甚麼甚麼自由 好似都無提起甚麼義務
至少要為自己所說負責 亦尊重他人觀點

站起來 為自己爭取應得 無可厚非 但卻彷彿民智未開發
如此任意發表 不用負責的就叫言論自由 好像不要也罷
好似自古以來香港都不停被人擺佈 到今日忘記如何為自己作主
在我眼中 香港未來 烏克蘭係人板
中西角力中的磨芯 不論如何都無好結果 更已講到要開戰
一開始有左右兩派爭鬥
爭鬥中左右媒體各執一詞
平民開槍打警察 警察開槍打平民
暴民言行失禮人 蝗蟲言行引公憤
最後爆發了 無論如何 輸都係自己
若然真心為港 就請放下仇恨 放下情感 以事論事
若然覺得蝗蟲無文化 不要與垃圾一般見識 做比舉中指講粗口更有建設性的事
世界不是非黑即白 有比全黑全白更好的結果
尊重自己 尊重別人
要有權利 請盡義務

在此小角落發表一下心聲
匿名為免成五毛
歡迎匿名討論
在香港的小薯仔A先生

你今日被五毛了嗎?

睇遠點....呢類言論...目標未必係香港人.

引用:
原帖由 Hamlet 於 3-3-2014 22:30 發表
你今日被五毛了嗎?
一直不出聲
直至見到英美對烏俄態度
再見港人支持西方
見港人"主流民意"如此...(我都唔識講)
先忍唔住要搵處地方發洩發洩
或者亦叫由小做起 開拓非左非右第三派
又或者叫"世界仔"
自問就好自私 我只想要個大家開開心心 唔好煩到朕的社會

引用:
原帖由 loveless 於 3-3-2014 22:36 發表
睇遠點....呢類言論...目標未必係香港人.
認同,高手來了.

睇遠點
呢類言論既源頭,
句子結構永遠係先用正字, 才再插入一兩句廣東話.
因為要確保1,967公里外既人,
開會時要睇得明內容....

我有一個更複雜的假設,簡單來說:
1.無則製造矛盾,有則化大矛盾,保持影響力
2.作用範圍僅限香港
3.而矛盾係無解的,不論戰爭還是任何政權改變...因為背後的目的更大更不為平民所知
4.確保代理人是受到己方所控制的

最近有情緒,
對特區政府沒憤怒情緒,
對昆明的恐襲有憤怒情緒,
對香港網上的冷血留言更是憤怒。
如網上的批評,那些冷血留言的人,確實是垃圾。

言論自由? 香港言論自由只在反政府人士手上
呀GEM叫CY比心機都可以比人插, 咩叫言論自由??

新聞自由? 新聞界不斷話要追求新聞自由既時候咪又係欲言又止, 避重就輕
我個人認為香港只係中西角力既其中一個戰場

而家邊有言論自由?摟主講心底話都要匿名……

誰能在香港最自由?
我恨我不才,沒有記者証,只能做回蟻民的角色。

把口係人地道。。。我絕對相信“因果論“!

引用:
原帖由 yobit 於 4-3-2014 03:57 發表
而家邊有言論自由?摟主講心底話都要匿名……
很到位

引用:
原帖由 loveless 於 3-3-2014 23:06 發表
睇遠點
呢類言論既源頭,
句子結構永遠係先用正字, 才再插入一兩句廣東話.
因為要確保1,967公里外既人,
開會時要睇得明內容....
一言驚醒,小弟學到野了

香港現在就是眼中釘,
吾比你好也吾比你衰…

大佬,宜家唔覺意講一兩句唔啱班xx義士聽嘅,隨時被人先五毛後左膠,輕則FB小你兩句,重則起底組出動,連幼稚園瀨尿都被人起埋出嚟……

活喺呢種白色恐怖下,點敢亂講嘢,邊有言論自由……

24 12
發新話題