發新話題

八千蚊人格

社會的悲哀!

我一向以"欠人一身債,不還不痛快"做人...無欠任何人同卡一個仙

今日社會上的人覺得向人借錢係好正常好應份咁,而還錢係好似同吾出收數佬就吾駛驚咁...信用何在?!,責任何在?!

條女失戀就曠工十幾日,無野做一個月就要借錢,有新仔又要諗舊仔......如果樓主一早諗深一步就無事

樓主目想掃灰水定係想搵方式收番條數?

想掃灰水的話, 聽完就算

想收數, 方式唔係白就係黑, 冇門路或者做唔到就當呢個人死左, 其實唔值得花太多腦細胞記住一件生左兩隻腳既垃圾而去忘記自己有條大數要跑, 有朝見對方折墮再係佢面前慶祝

個人覺得樓主個案可以借鏡, 如果遇到有人借錢, 可以點樣處理?
我個人會捉住對方寫欠單, 唔熟既叫做應份, 熟而唔肯寫就一定有古惑
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-4-2014 09:50 發表

已經block左我啦
開fan page再invite佢d朋友like
我生得聰明得罪你咩!!!

我梗想追返條数啦,
但即使入到小額都係講緊賠幾多定還幾多
只要條女表示想還,但實際唔還;
又或者係有能力還但又唔還時,
我都奈唔到條女咩何

同埋當年無立借據,
錢係過條女朋友公司戶口,
家陣公司都執埋,
筆数都好難收得返。

咁勸你當跌左佢吧

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 13-4-2014 22:14 發表
咁勸你當跌左佢吧
平時死悭死抵自己都唔捨得買多支GBB,
一心念住留個錢準備老人家出事時用,
甘樣比人有借無還我覺得自己好不孝

你係唔係有個個樣ok嘅表妹?

想問問你當時係咪對佢有好感?
點會"一心念住留個錢準備老人家出事時用"既錢都可以借比人?

甘樣比人有借無, 你唔係不孝
只係蠢

不過, 經一事長一智
自己唔係大把剩, 就咪借錢比人
最慘係女又比人溝埋, 錢又唔還

引用:
原帖由 暈又暈 於 13-4-2014 18:15 發表
個人覺得樓主個案可以借鏡, 如果遇到有人借錢, 可以點樣處理?
我個人會捉住對方寫欠單, 唔熟既叫做應份, 熟而唔肯寫就一定有古惑
熟既, 寫乜鬼欠單?
借左唔還咪當你信錯人囉
唔熟既, 借乜鬼?除非收特高利息...

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-4-2014 23:15 發表
你係唔係有個個樣ok嘅表妹?
唔係我

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-4-2014 23:35 發表
想問問你當時係咪對佢有好感?
點會"一心念住留個錢準備老人家出事時用"既錢都可以借比人?

甘樣比人有借無, 你唔係不孝
只係蠢

不過, 經一事長一智
自己唔係大把剩, 就咪借錢比人
最慘係女又比人溝埋, 錢又 ...
感情上我對佢冇傾慕,
可能自己冇兄弟姐妹,
所以當左佢係自己妹看待,
諗住個妹有事要幫忙,
誰知人地當我契弟。

引用:
原帖由 Anonymous 於 14-4-2014 01:19 發表
https://www.youtube.com/watch?v=w2TKf1U5ZEo
正到爆!
好聽, 歌詞又正

發新話題