50 1234
發新話題

KSC Makarov PM 開箱

KSC Makarov PM 開箱

行左一轉槍街, 只見明記有, 忍唔住!@*)入手

HW身外觀很好, 流水編號, 都幾重手, 係個GRIP外形有點失真&顏色無真GRIP的紋理
打起來好順, BLOWBACK很爽, TRIGGER不重, 但SA行程頗長, 及RESET不是很明確(無很明顯CLICK一下的感覺/聲音)

原裝SLIDE 太FIT, 基本上SLIDE完全無左右鬆, 加上RECOIL SPRING不夠硬, 拉完SLIDE有時不回前
清左原裝的潤滑膏, 上大量矽油, 拉左百零下磨合, 會有改善

safety lever很順/不緊, 定位很確實, decock是用safety突出的阻鐵擋住hammer
結構很仿真, 亦有dummy firing pin, 希望safety lever夠硬淨耐用
注意用hammer受壓係會壓到彈匣valve的, chamber loaded時要小心

10rd匣, size好細, 比MARUZEN PPK/S再窄D薄D, TOPGAS充滿後可快打15-20槍(吉打氣)
MAG CATCH好緊, 加上不算大粒&突出(相比P38), 要慢慢習慣

用新版兩點hop膠, 鐵片式下壓, hop膠有少少披風, 鉗走即可
slide release都太fit, 彈弓又係太軟, 有時不能自動回落

日本出左災情, 普遍打約300飛後, trigger bar同sear會接觸不良
sa時要扣幾下trigger先可以放到hammer, 好多人要送原廠修理, 都有不少人自改搞好
不知kwa/台版會否有改善

相片不多, 遲D再PO

感謝大大的包膠
有D人好似鐵甲威龍打極都唔識痛 狂Full Full哂兩匣 咁都話打唔中
喂 你咁賴皮嗌完死又係度發脾氣 咁冇品 真系晒氣
唔Gur就Full Gear再黎 Go Go Go 9點位著哂Sure Fire睇到蒙查查
Over Over 冇晒彈 快D搵人幫我做Cover 我地玩 一槍死 輸0左要大聲嗌死
Yeah 呢個就系Game You know what I say

more pics!

hw膠身, trigger guard是亞鉛制, safety lever都係鋼制

左面marking, 1975年, 有流水編號

右面只有jasg marking

獨立extractor, 拋殼口可見槍管同槍管座接合位

10rd彈匣, 傳統ksc follower鎖定制, 可用來dry fire
base plate為亞鉛制, 可向前趟出

hop up匙同一般有唔同, 只有3隻牙, 對準要花d時間

解拆同ppk一樣, 先拉下trigger guard

slide拉到最後

將slide向上抽

向前拉出, 完成

內部

仿真hammer外形, hammer同sear都係鋼制

slide release結構不同真槍, 裝在槍管座上, 用一條好軟的回位彈簧

兩點hop膠, 有少少披風

測速結果, 用吉打氣& we 0.25g, 約有0.7j
報告完畢
本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 原創內容 29-3-2015 02:59
  • gtoray 金錢 +20 原創內容 29-3-2015 02:59

打完可以後定嗎?

回覆 4# 的帖子

yes, 差一次氣可清匣後定

很仔細的開箱文

師兄驚唔驚比人告

引用:
原帖由 Lolanto 於 12-2-2015 01:20 發表
很仔細的開箱文

師兄驚唔驚比人告
死啦驚驚地添...

附件

12-2-2015 02:13

好野!你洗左我又可以慳番吾洗寫開苞文
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

哇師兄啲開箱文真係賞心悅目

A兄係有心有力的好師兄

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

貼紙

師兄可以Print多兩Pair比我嗎?

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 13-2-2015 12:28 發表
師兄可以Print多兩Pair比我嗎?
自己PRINT

啱size架啦?

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 ayaka 於 12-2-2015 02:13 發表

死啦驚驚地添...
哈哈哈

50 1234
發新話題