26 12
發新話題

[KSC/KWA] DIY之G19燒握把篇

DIY之G19燒握把篇

大家好.

事源於一張網上圖片

本來我對燒握把有抗拒,因為大多數燒握把示範都係同一種洞洞洞洞洞,冇咩新意之餘仲令我有少少密集恐懼症.
但係尼一款..我承認我一見鍾情了
原本係諗住搵槍店做,但係經過詢問之後發現各大槍店一係做唔到尼隻紋,一係直頭唔做,就算做其他紋個收費都好貴!)))
自己搵野嘗試過亦完全做唔到類似效果.
做足網上功課之後發現尼一隻紋原來係美國某個槍匠獨家製作,唔怪得咁難做.
好啦,退而求其次.

尼款我個人覺得ok,雖然係由洞洞構成但係整體圖案幾靚令人忽略佢d洞洞,同埋入左槍套帶住走會比人一種飄揚的感覺
於是就進入DIY環節了.

先說材料工具.
多買一個下身係必須的,可以於彩虹店購入.

主要工具係鴨記買既木工用雕刻筆,附有幾種頭,會用到的係右下角圓柱形頭同埋斜頭.

成本同工具一覽:
G19HW 下身, $200
鴨記木工雕刻筆, $50
鴨記電動鏍絲批, $50
文具鋪雕刻刀, $20
短鐵尺, $5
小形尖銼, $6
砂紙(100號,200號,400號,600號,1000號), $30
膠紙, $4
筆一枝,$5

即係話,唔計手工的情況下,成本只不過係$370 .

首先係粗打磨.
用100同200號砂紙將個握把修成自己想要的形狀.
平面部分就咁用手拎砂紙去磨,彎曲部分就用電動鏍絲批卷上砂紙去打磨.
我就將握把手指槽磨平,左右兩邊修一修身同埋護弓下方開多一條槽.
之後記得先用筆畫好實際上要燒的範圍.

然後先練習,可以用原本個下身或是glock入彈器等等試做圖案練一練手感.

第一樣先做的係圍邊.
圍邊係好重要的一環,出來既圖案靚唔靚好睇尼一步.
做法係用雕刻筆+斜頭尖端係鐵尺的幫助下劃出直線.
留意唔可以入太深否則擠壓出來既膠會破壞左條直線.
曲線就冇咩好講,睇手工,就算唔係好靚之後都有得救的.
記得用手套,鐵尺會傳熱

圍好邊之後用文具鋪雕刻刀小心的將直線旁邊擠出來既膠鏟走,再用尖銼將條線加深.

之後將條邊貼好進入打磨步驟.
點解要再打磨呢?因為我選的圖案需要較光滑的底色去構成星星的部分,而且護弓部分我亦打算用光滑面.

真正燒握把的部分.
首先將網上圖片調整成自己需要的大小,列印出來.
將所有線條部分界開,調整好位置貼係握把上,再用筆畫好所有線條.

先圍邊.
雕刻筆用圓柱頭,記住用輕點的方式去圍邊.
千祈唔好點太深,點得淺可以之後再補但係點得深就救唔番.

慢慢將空隙填滿,記得用輕點.

之後開始處理國旗橫線部分.
留意必須做兩隻同上面唔同的紋,咁樣出到來先見到四色美國旗.
尼度做的其中一種係先用輕點再係上面輕輕拖過做出類樹皮紋,另一隻就係深點.

另一面同樣咁做.

補番未有裝飾的地方同埋做最後(如果需要)光滑面既打磨.

裝番下身零件入去就大功告成

為G19特登配的G19箱.

總結:
耗時約8個小時,當然是分開幾日計.
作為業餘性質DIY作品,當然有好多細微的部分做得唔好.
直線唔夠直,畫線有出界,打磨時磨到唔應該磨的地方等等.
但係總括來講出到應有的效果.
成本只不過係$400內但係成枝槍立即煥然一新

9/10/2016 追加:
gainax師兄點醒,做了少量染黑.

我知道要染出原本隻灰黑色會好麻煩,所以我偷懶

用模型用滲線筆滲線,等乾左再滲一次

可以見到出界的部分反光顏色係不同的,用酒精滲綿花棒洗走

成品,同原本比起來又靚左唔少

多謝收看!

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 Support DIY 29-6-2016 14:46
  • gtoray 金錢 +30 Support DIY 29-6-2016 14:46

6 個讚好! TOP

good job!
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

WOW!一支辣雞可以做出咁多漂亮圖案
樓主的DIY功夫一流 Thx for sharing

很美式的拉花

非常花心機

有品味

很好的DIY, support
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

好正.
FBC1

咁神乎其技

Nice job!  花紋不容易呢!

我自己的就是超小洞,摸起來像細砂紙,很舒服。光是戳就戳了我7個小時

附件

6-10-2016 13:12

引用:
原帖由 Nova_Dust 於 6-10-2016 13:12 發表

我自己的就是超小洞,摸起來像細砂紙,很舒服。光是戳就戳了我7個小時
好靓.
FBC1

水磨的功夫, 超勁

引用:
原帖由 Nova_Dust 於 6-10-2016 13:12 發表

下槍身是否馬牌?
ksc的膠料燒起來有點粘容易拉絲,不知道馬牌的槍身質地怎樣?

Good, 心機之作
做完再染一染黑邊位冇色差就更正

引用:
原帖由 gainax 於 6-10-2016 21:15 發表
Good, 心機之作
做完再染一染黑邊位冇色差就更正
好主意
星期六得閒試下

26 12
發新話題