發新話題

[認真] 友台係咪已經死左?

同期仲有sex tvb 同 9394 & 大中華救國聯盟

引用:
原帖由 gainax 於 2-8-2016 01:10 發表

就係咁,以前日日睇
日日睇唔得。。。要時時及住

引用:
原帖由 gainax 於 2-8-2016 01:08 發表
印象中以前未上wgZ官網未出WGY就係上呢度軍火褲睇D槍既資料 ,個時cgF係好似未有論壇得二手交易留言版?  因記得個時學生哥冇水成日睇呢度二手野 ,
到wGY正式開壇就做左第一水會員, 之後先"發現"原來呢道有論壇 ...
我諗係網頁設計問題?
記得新聞組沒落後我就係wgc度睇2手嘢,依度睇槍械資料,
後來都係依邊有論壇先?因為cgf好像係我由新聞組後接住既落腳點?但記得依度改數次板前比起wgy既格局係嚴肅啲,好似wgy設計colorful啲?所以吸引眼球?
同埋依度以前出post既規矩都係嚴謹啲,
(亦因此我覺得依度既交流內容比較有質素)
但養成左我以後對住咩人都好都稱呼師兄,
問問題一定要加請問,最後加唔該。
都可以話係依度教我出黎伽,學倒好多網上禮儀
而Wgy俾我感覺上係高級板既“你想”論壇

引用:
原帖由 gainax 於 2-8-2016 01:08 發表
印象中以前未上wgZ官網未出WGY就係上呢度軍火褲睇D槍既資料 ,個時cgF係好似未有論壇得二手交易留言版?  因記得個時學生哥冇水成日睇呢度二手野 ,
到wGY正式開壇就做左第一水會員, 之後先"發現"原來呢道有論壇 ...
都係, 佢個domain有wargame已經贏左
所以我都註冊左依家個domain

回覆 63# 的帖子

睇返友台應該係05年開壇? 呢邊留言版早過個邊但好似開壇係個邊先?

友台以前全盛時期其實都好多高手雲集都識唔少大師, 不過同樣相對一樣新手都好多(包括個時新入們既我 )
印像中當時一版都係"你想"咁上下post, 大約係 "M4邊個牌子好?" "點改勁D支槍" "新手買乜槍好"
到自己開始玩熟左見新手問野都解答下,但有時D問題不斷重覆,答完多謝都冇句, 其實都開始明班老手點解少左留言, 個時都己經轉去留意二手區多,

直到呢邊啱入黎感覺比較住重禮貌,但傾野會比較放鬆唔會話要呃post呃分 ,
同埋CGF個分類做得好好,GBB/PTW/一般區/吹水區可以集中討論, 一禁入去就有大量相關資料
所以都係鐘意呢邊傾個邊睇二手野

回覆 64# 的帖子

記得之前改網址提名,唔知邊個得獎
而家搜尋頭幾個都見到CGF

引用:
原帖由 gainax 於 2-8-2016 08:45 發表
睇返友台應該係05年開壇? 呢邊留言版早過個邊但好似開壇係個邊先?

友台以前全盛時期其實都好多高手雲集都識唔少大師, 不過同樣相對一樣新手都好多(包括個時新入們既我 )
印像中當時一版都係"你想"咁上下p ...
Wgy前身係wgc,早過CGF好幾年的

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2016 11:18 發表

Wgy前身係wgc,早過CGF好幾年的
War驚club 1998~1999出現
偽君子!永遠虛偽!

引用:
原帖由 紗夢 於 1-8-2016 21:54 發表
有無師兄由"新聞組"玩到黎依度 相認一下麻

話說當年係Newsgroup 出左個PO話想(像真化)枝MP5
有位"師兄"直頭影幾左相SEND比我,
果個年代收到張"高清大圖"
真係如獲至寶
咁就14年

星島新聞組
偽君子!永遠虛偽!

引用:
原帖由 gainax 於 2-8-2016 08:45 發表

印像中當時一版都係"你想"咁上下p ...
我印象中你好似某件事之後就係呢度常客了
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

版主,點解我出post,出到泥佢會食我幾行字?之前係二手區開post都係咁,頭先係GBB區都係咁
關唔關我用Firefox事?定係有啲字佢認唔到?

Seven左 原來我冇撳到所見即得模式

新聞組係乜架科?

今朝上wgy,原來上到,算乜野死亡,好歹都有十幾個on奶

新手問的問題看似無聊是必然,連基本認識的積累都没有,又怎懂得問呢...我都問過好多問題無人去答我

我覺得有D工作可以幫到新人,就係將常見問題編匯成左輪拉雜談,或者好似一D外國軍友咁整理成維基格式.舊版的wargame指南已經有D過時了.甚至槍械資料上可參考D-boy格式.我DIY槍時曾想把資料給D-boy,因為搜集需時,而每把槍於DIY前必然看過很多網站文章,點都有些心得,收埋不如分享給後世.試過有人(別問我是誰 )刨左幾次D-boy就挑我機,令我感到中文資訊的準確和深入有待改善.

世界科技日新,資訊爆炸,整合和分析比採集更重要.美國全球至強,不苦惱於情報搜集,而苦惱於情報,整合和分析,所以屢屢遭襲!

有時人生在世有如白駒過隙,倒不如為大家做點時,生命的意義才催向無限,死後有些東西留給世界

起碼引用好過次次用手打!

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

新聞組一般要用news reader開,例如thunderbird, outlook express等都支持新聞組
又叫做newsgroup, 行nntp protocol,URL用news:// 或 nntp:// 開頭
返工睇newsgroup最方便,無人知你係唔係睇緊email,不過而家好多news server都無左,就無人再睇了
引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2-8-2016 16:33 發表
新聞組係乜架科?

今朝上wgy,原來上到,算乜野死亡,好歹都有十幾個on奶

新手問的問題看似無聊是必然,連基本認識的積累都没有,又怎懂得問呢...我都問過好多問題無人去答我

我覺得有D工作可以 ...

發新話題