發新話題

[KSC/KWA] 給MP9的聖誕禮物

給MP9的聖誕禮物

前言:

KSC MP9 雖然比較冷門但係好槍一把,
可惜佢改裝品非常稀少,
臨近聖誕,TNT Studio為尼把老槍推出左一體式內外管套件.
我都係第一次接觸TNT的產品,
mp9的改套可謂只此一家,忍不住就入手了,順手做個測試.
以下為非科學化測試,有錯勿插.

測試步驟如下:

測試環境室內20度,bb彈為BLS 0.3, RWA GREEN GAS.

首先測試原裝mp9

先清潔內管,上油.
距離10米,抵肩立射,彈數為30發於同一彈匣,入氣20秒.
先射10發,換靶紙,再射10發,換靶紙,最後10發.
結果如下:

安裝TNT套件:

先分解

TNT 套件,似橡皮糖包裝.

金色的套件已預先組合,唔洗自行裝組.

紅漆位置就是無hop

內管特寫,裡面有些少塵埃之後會再清潔.

跟原裝的對比

TNT的安裝教學標榜為drop-in
好似冇咩問題,
但係真裝落去,問題就出來了.
外管下方供上彈坡插入去的開口太窄.
我手上這mp9唔係全新,我唔確定是不是上彈坡被bb彈撞擊太多導致變形擴張,總之裝唔入啦.
可能要新品mp9先可以無痛直上.

所以要請救世主出場把開口擴大.

再將套件裝入去.

清潔,上油,先試力度

20度室溫0.3bb彈約1.3j,唔錯,夏天30幾度應該1.7j左右,再多就過分了.

先歸零,然後同樣條件測試.
距離10米,抵肩立射,彈數為30發於同一彈匣,入氣20秒.
先射10發,換靶紙,再射10發,換靶紙,最後10發.

結果如下:

結論:

1, 從靶紙可見TNT套件明顯改善mp9的準度,提升頗為明顯.
2, 20度的環境下裝30發就差唔多了,兩次測試的第三張靶紙都顯示出20發過後開始有爆走彈出現,明顯氣化開始唔穩定.
3, 該套件並不是完全drop-in,有意入手者請留意.

多謝收看
聖誕快樂

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 原創內容 24-12-2016 14:45
  • gtoray 金錢 +20 原創內容 24-12-2016 14:45

1 個讚好! TOP

詳細報告, 十分有用, thx!!
一個什麼也不懂的老兵!!

你好.
想請教, 換了新設計的hopup座後,hopup是怎樣調教呢?
是否要拆開上身才可?

引用:
原帖由 mk23 於 25-12-2016 05:02 發表
你好.
想請教, 換了新設計的hopup座後,hopup是怎樣調教呢?
是否要拆開上身才可?
對,需要拆開上身來調hop.
如果忘記了hopup多少的話需要進一步分解才能靠紅漆位置確認(因為bolt阻擋了外管左側)

我都有聖誕禮物, 好彩我枝無痛直上

槍管上油?
槍管同HOPUP永遠要保持乾爽,否則影響準度

多謝樓主分享, 請問這套件幾$$??
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

$((), 都幾貴。

我都掙扎咗一陣,但之前有換比方丈牌套AK Kit,個射程真係有加遠。因為鐘意MP9多過MP7,所以最後都選擇換埋MP9呢套

P.S. 我在灣仔買,佢地好似係代理。

引用:
原帖由 ONRLAM 於 28-12-2016 13:19 發表
槍管上油?
槍管同HOPUP永遠要保持乾爽,否則影響準度
因為我一拆槍習慣先清潔乾淨內部舊油漬再重新在需要的活動部分上油,所以寫左尼個步驟。
可能寫得比較混淆,sorry

引用:
原帖由 deedee 於 28-12-2016 09:41 發表
我都有聖誕禮物, 好彩我枝無痛直上
我一向運氣麻麻,習慣左

話時話我地係咪用緊同一支紅點

不知呢件套裝啱唔啱用楓葉唧楓力管
因為唔係好中意TNT唧內管同Hop膠設計

引用:
原帖由 PeeP 於 28-12-2016 23:56 發表
不知呢件套裝啱唔啱用楓葉唧楓力管
因為唔係好中意TNT唧內管同Hop膠設計
從TNT的裝組圖片見到入面好似係AEG管,可能可以.

回覆 10# 的帖子

Yes, 好用

發新話題