發新話題

又打風

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-8-2017 15:58 發表

佢有d design連泵都唔洗 用水位高低黎排水
如果年年派一萬幾千 不如拎d錢去做民生建設
對, 好似港島西半山腰個條大型排洪渠, 個design勁野呀, 欄腰兜晒d山水直出大海,
一起好西上環大雨水浸問題一筆清. 當然如果引流得到返去水塘, 就更perfect啦.

如果香港年年亂咁派錢, 就無呢啲好工程嫁喇.

引用:
原帖由 cccarlos 於 25-8-2017 16:11 發表
杏花村查實應該起多個防波提
水位已高過正常防波堤 再起高D就畀D中低層人仕話阻Q住我個無敵海景。。。唔見幾十萬 即時跌價

引用:
原帖由 pbay 於 25-8-2017 17:16 發表

公眾同民意代表督住政府做野, 呢啲咪政治羅.
兩面刃.
俾唔知唔識睇唔明又做唔到既人去督住專業既人做野, 指手劃腳唔駛付出一味彈彈彈...
己所不欲忽施於人..

引用:
原帖由 pbay 於 25-8-2017 17:23 發表

對, 好似港島西半山腰個條大型排洪渠, 個design勁野呀, 欄腰兜晒d山水直出大海,
一起好西上環大雨水浸問題一筆清. 當然如果引流得到返去水塘, 就更perfect啦.

如果香港年年亂咁派錢, 就無呢啲好工程 ...
倒轉黎睇 其實香港幾有錢
除左呢d實際民生建設 仲有大白象工程 之後仲有錢剩

地下水庫果個真係勁 海水倒灌都仲頂到

引用:
原帖由 loveless 於 25-8-2017 17:54 發表

兩面刃.
俾唔知唔識睇唔明又做唔到既人去督住專業既人做野, 指手劃腳唔駛付出一味彈彈彈...
己所不欲忽施於人..
但好多時係倒轉, 官員唔專業, 最專業既人在民間.
vendor專業, 議員專業(工程, 建築, 規劃界),
管錢管公家地果個官反而唔專業, 咁梗係有人督住好過無人督住.

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-8-2017 18:00 發表

倒轉黎睇 其實香港幾有錢
除左呢d實際民生建設 仲有大白象工程 之後仲有錢剩

地下水庫果個真係勁 海水倒灌都仲頂到
其實呢D工程比起D大白象算好平,
起個低鐵都唔見1000億
最近完工個跑馬地大型蓄洪池, 都只係用咗10億, 真係抵到爛.

引用:
原帖由 Lolanto 於 2017-8-25 16:30 發表

屎屎尿尿係民生,但唔係民主自由,民主勇士為理想時,市民係要犧牲
有自主權決定何時何廁柯屎柯尿都係一種自由。
所以你要感謝政府賜予人民柯屎柯尿的寶貴自由。

城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

建築做價係越多越貴的.建築商,監造,中下級官員間有“龍NeW“刮政府一筆
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 loveless 於 25-8-2017 15:47 發表

每次有充滿熱誠同理想既人同我講自由民主係香港最重要既事,
我都會公式化問o下佢地知唔知香港屎渠每日要沖幾多屎.
十幾年來從來冇一個人答得出.
原來屎屎尿尿唔係民生...
尼個問題我吾識 , 如果去問一個廁紙都吾識買既人 , 佢更加吾識.

引用:
原帖由 loveless 於 25-8-2017 17:54 發表

兩面刃.
己所不欲忽施於人..
簡單d講 海關一哥今屆先係自己人先上去 以前空降外人管
永遠都係一舊定兩舊分別

引用:
原帖由 magichour 於 25-8-2017 19:33 發表

有自主權決定何時何廁柯屎柯尿都係一種自由。
所以你要感謝政府賜予人民柯屎柯尿的寶貴自由。
由國家保護下先有的自由誰稀罕?
係民主自由戰爭,隨時隨地犧牲自己甚至家人性命,一定好值得閣下崇尚

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-8-2017 13:28 發表
https://m.youtube.com/watch?v=GhKoKtzT5uY
香港既渠道真係世界級 如果冇呢d建設
香港應該同澳門一樣
星加坡早年都派人黎香港取經

引用:
原帖由 gtoray 於 25-8-2017 22:37 發表

星加坡早年都派人黎香港取經
其實香港有唔少民生建設都得先一步
咸水沖廁都係

香港搞渠務,水務,護土牆等,搞左超多錢.我估世上無乜地方係會係咁细地方搞咁大工程.

另外香港山多,高樓又世上最密集.風力真係會弱D.(未計李氏力場對人們對抗風災的信心

所以我不會將香港同別處對比.
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

已經一號波,黃昏仲可能掛3號

https://hk.mobi.yahoo.com/home/% ... 3%A2-014815877.html

發新話題