發新話題

[VFC] VFC,AR系统

引用:
原帖由 gainax 於 11-1-2024 10:41 發表

點都係固定飛標杯既飛機先最穩陣, 最多咪配多支bolt/飛機,再唔係配多幾粒飛標杯係唔同氣温換上去
較力飛機個D穩陣度冇咁好, 落場個個較力飛機已經好易忽然鬼火,真心冇意都好真係有爭抝到時棧大家都冇 ...
唉, 唔搞多隻飛機, 我都係寧願搵細火力飛標裝, 之後細力遊走室內外場算數

引用:
原帖由 stevechau 於 12-1-2024 09:01 發表

唉, 唔搞多隻飛機, 我都係寧願搵細火力飛標裝, 之後細力遊走室內外場算數
最慳錢買多幾粒唔同力飛標杯就得,其實玩V記定g香港ar系列同以前玩wa系統冇幾多分別,
如果你哋有一堆wa真數upper連前節加bolt都改到去V記到用,落場都係改短少少行程扣雞同rof都有顯著提升
V記dar唔係唔可以穩定好打,但你一定要捨棄像真心理去改佢

引用:
原帖由 0050100 於 11-1-2024 14:27 發表

V記其實條hammer已經唔係算硬跳脫左已前的wa,冬天屈軟D,夏天做硬D D!
師兄講的半行程唔係好明,成枝bolt都行到尾較到5mm左右再回返轉頭,lock bolt,咁都叫半行程,唔通要枝
薄底尾通行到底先叫全行程??
改到大蛇個種短行程真係會爽好多,落場槍其實冇所謂最更要爽打同穩定
原裝V記ar行程真係太長,佢仲得隻細飛機推仲要加重buffer,20度以下你想佢仲爽爽都有難度了

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 21:28 發表
https://youtube.com/shorts/hcVN_PlBLgE?si=zHjnPd87jLqFERak

剛剛係屋企試左試full auto dry fire就咁樣囉
Setting: forged m4 ris ii底,改v2/v3 hammer, 原裝crusader鋼bolt, ghk 38g buffer, v3 vfc buffer ...
馬記mws夏天rof 20,V記m733 15,
到冬天V記系統rof跌幅大你當佢得10左右就明顯感到軟腳feel
冇馬記新設計系統有超強氣化力,又冇g香港軟hammer彈弓卜得開嘩佬呢d低阻力設計
V記佢系統真係只可以同大蛇一樣減短行程增強氣化同rof, 冇比較冇傷害
你叫我而家買支改佢落場一定改短d行程先追到前面2隻一部分差距,唔捨得全行程bolt你改鋁bolt又冇feel
改豬香港甲重新投資不如直接轉會玩豬香港,咁玩得豬香港不如直接玩馬記
所以想改到射爽爽唔想轉會係得呢幾條路行

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 22:10 發表

Marui唔係唔好
係個人接受唔到射擊感好弱 所以先自找麻煩

同埋有樣野係唔關系統事 好似glock hi cap咁
你想砌一個款 就要夾好多牌子parts 砌埋係唔順既 塵世間最慘既事就係咁
咁岩v算係食正軍版既樣岩我口 ...
同感,個感覺馬記唔過癮,打唔打到人/靶到最後都要射手本身能力,唔覺V記差到打唔中人,最少落場咁耐未見過馬記用家唔洗死

玩原裝好地地,反而見過好多砌到萬X幾蚊支馬記系統打一場整一場

同廠買件砌都可能唔夾數,唔同廠仲難夾,唔洗大執都好彩

引用:
原帖由 火鳳舞 於 11-1-2024 21:35 發表

以經算快,我DV記M系又係全部用晒鋼Bolt,我鐘意大啖氣谷佢,所以擊槌彈弓我全部用鉗屈硬晒,出黎既射速同您相約!
屈硬hammer彈弓=用更多氣硬谷blow back,夏天gas力量穩定仲頂到,20度以下少少凍唔會有好結果了

同以前wa系統一樣,只有改低阻力先真係治本解決冬天都可以爽爽問題,馬記都係低阻力氣化先咁勁

其實V記而家欠缺同G香港一樣用好軟hammer彈弓就穩定打開嘩佬設計既匣,G香港系統點解氣化比V記明顯好
8成都係因為有隻用好軟hammer彈弓就穩定打開嘩佬設計既夾,所以個系統低阻力慳氣,

原理:blowback壓低hammer阻力會抵消你大量blowback度力,同一啖氣要黎blowback阻力越大越食氣後坐力越少rof越慢
只要減低阻力自然慳左氣氣化變好又會提升rof,V記靠谷大啖氣增加blowback爽度只要溫度低dgas力不從心就現型了

減短行程會更爽原理咪就係支bolt退得越後阻力越大動作越慢, 支bolt差唔多去到bolt lock位置時個段行程阻力最大動作最慢
你減左最尾段行程就係佢blowback變慢前己經回彈向前,咁就唔會再咁易出現明顯rof變慢軟腳feel
等於2個人分別一個來回跑一百米一個來回跑60米~70米,你哋覺得邊個最快完成全自動清一夾又唔腳軟?
你哋肯放棄全行程bolt lock像真個樣,咁只要改短一d行程較到可以穩陣後定,射擊feel會明顯爽左了
唔改短d行程以V記系統設計,只有改夾了,台灣有出低阻力嘩佬hammer彈弓同抗寒飛標,應該有幫助下可以試試

引用:
原帖由 里安 於 12-1-2024 11:23 發表

同感,個感覺馬記唔過癮,打唔打到人/靶到最後都要射手本身能力,唔覺V記差到咁,最少落場咁耐未見過馬記用家唔洗死

玩原裝好地地,反而見過好多砌到萬X幾蚊支馬記系統打一場整一場

同廠買件砌都可能唔夾數, ...
其實我咩系統都差唔多買哂玩過,你哋唔中意馬記系統射擊個feel其實都係因為佢操作怪怪
拉煲中間卡住怪怪 然後扣雞感覺冇左咬住司牙個個真鐵feel,
前者買mwc煲可解決,佢煲低有粒的可以活動收起唔會卡煲,扣雞feel就冇計本身佢就係唔像真波箱嘛
但真鐵扣雞都係重雞,玩具雞我覺得分別唔係咁大了,內部像真度係馬記死症,我估繼續堅持玩V記都係因為呢樣佔最多掛?
只係V記個射擊體驗真係唔太好先冇再玩落去,我以前都係執著內部像真,wa系統井記都改左V記像真連發司牙
又改像真造型網球拍同買V記個款像真hammer裝去,連槍身造型改造應該冇人比我再執著像真了
但玩落井記點改都好冬天一樣會打唔爽,係接觸左mws先令我完全改觀,之後就放棄wa系統全面搞mws
冬天軟腳,Rof慢,bolt lock掣永遠唔敢禁,後定唔穩陣,為增加密氣冇得快速跌夾,
我覺得以前系統既gbb有呢d體驗好似就住玩咁唔夠爽,馬記一出解決所有以前系統做唔好既事好安心爽玩,
我先真係決心轉會,其實只係心態問題第一次拒絕唔習慣,玩耐左你哋會發現手上已經砌左幾支馬記

引用:
原帖由 gainax 於 12-1-2024 10:35 發表

改到大蛇個種短行程真係會爽好多,落場槍其實冇所謂最更要爽打同穩定
原裝V記ar行程真係太長,佢仲得隻細飛機推仲要加重buffer,20度以下你想佢仲爽爽都有難度了
你覺得遮,你眼中都過晒底玩唔像真求打得出的馬記(重有ebb選擇添).其實以師兄的人材買把二手V記新代撚下,又冇必要再懷緬過去的黑日子,執唔掂放翻出去冇蝕格.

1 個讚好! TOP

WE都出全新系統了!

WE-system new version

M4A1/CQB/RIS
M16A1/M16A3
8888/8888c
R5/R5C
T91
(Other styles will be updated gradually)

*New enforced trigger group and bolt set
*The rear locking parts are made of steel to
strengthen and stabilize the bolt-locking system
and improve durability.
*Precision design, steel firing pin, reinforced
hammer and trigger, reducing abnormal single-
fire action.
*The piston block changed to metel to improve
overturn durability.
*The internal design of the upper and lower gun
receiver are different from the old model, and
cannot be directly upgraded to the new trigger
group.
*Old M4 gas and CO2 magazines cannot be
used on the new system.
*New version of M4 gas, CO2 magazine, are
comparable with the old version
WE系統新版本

M16A1/M16A3
8888/8888c
R5/R5C
T91
(其他款式會逐步更新)

*新的強制扳機群和螺栓組
*後方鎖定部件由鋼製成,
強化穩定螺栓鎖定系統,提高耐用性。
*精密設計,鋼擊針,強化錘子和扳機,
減少異常的單火作用。
*活塞塊改成metel以提高翻覆耐用性。
*上下槍機內部設計與舊款不同,
無法直接升級至新款扳機群。
*舊的M4氣體和二氧化碳彈匣無法在新系統上
使用。
*新版M4氣體,二氧化碳彈匣,與舊版相比
位置不同,小言為貴
認知不同,不爭不辯
三觀不合,浪費口舌

引用:
原帖由 火鳳舞 於 12-1-2024 18:14 發表
WE都出全新系統了!

WE-system new version

M16A1/M16A3
8888/8888c
R5/R5C
T91
(Other styles will be updated gradually)

*New enforced trigger group and bolt set
*The rear ...
太遲了吧!我都曾經係we 粉皮.

附件

12-1-2024 20:35

引用:
原帖由 里安 於 12-1-2024 11:23 發表

同感,個感覺馬記唔過癮,打唔打到人/靶到最後都要射手本身能力,唔覺V記差到打唔中人,最少落場咁耐未見過馬記用家唔洗死

同廠買件砌都可能唔 ...
有d半成槍kit
借過黎玩真係完全無feel 記得係sai Gry 但唔記得邊間廠出既
係射得出冇問題 但唔爽 個射擊感好奇怪

引用:
原帖由 0050100 於 12-1-2024 20:35 發表

太遲了吧!我都曾經係we 粉皮.
咁多年之後都好似改少少咁
依家玩we不如mws

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-1-2024 21:32 發表

咁多年之後都好似改少少咁
依家玩we不如mws
we 而家賣點冇哂啦

仲諗住佢再搞既會係"孖條" 路線
我生得聰明得罪你咩!!!

we,我都幾幫襯.∼M4,m16,177,大细scar,sa80,m14.枝枝都砌到我有我的春夏秋冬精神爽利(bolt stop除外)!新改版唔歡迎舊有的upgrade,都好難再向望WE!

引用:
原帖由 gainax 於 12-1-2024 10:35 發表

分享下我的這個冬天VFC v3糸统setting,
鋼bolt,尼龍buffer,buffer彈弓約4.5磅拖起,hammer下壓水及樽約1.1kg,連射打起800左右rof.
自己算满意了!
啱啱今日二手區有單1500蚊有v3跟我同款,撚撚佢啦G∼撚唔掂pm我,我幫你

附件

13-1-2024 23:51

發新話題