19 12
發新話題

一冰一火

一冰一火

兩樣都好易整,好想試下
火果個夜晚玩一定好正
本帖最近評分記錄
  • 阿芝 金錢 +15 好好玩咁阿!! 謝謝分享!!>v 19-2-2009 00:52

真係冰
其實點整
其實原理係點
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 側衛 於 18-2-2009 14:25 發表
真係冰
其實點整
其實原理係點
應該係化學反應掛,有冇讀化學既師兄可以解答一下?

兩個都好正!
不過火果個好似好玩d!
溝女一流!

唔熱的火?

佢整系用個布球浸d火機油就燒,點解可以放系手度都唔燒親既呢

引用:
原帖由 hmstalent 於 18-2-2009 17:35 發表
佢整系用個布球浸d火機油就燒,點解可以放系手度都唔燒親既呢
你試完話我知~!

http://www.youtube.com/watch?v=3TvAjGOj-BE&feature=related
放左杯水入雪櫃俾人唔覺意飲左.........

引用:
原帖由 fire23wong 於 18-2-2009 14:31 發表

應該係化學反應掛,有冇讀化學既師兄可以解答一下?
第一個係sodium accitate solution
中文係乙酸鈉
熔點只有58度
乙酸鈉加入加熱至100度左右既水裡面後會進入飽和溶液狀態
冷欲至58度以下後一掂就會由水溶液變番固態

個火幾好玩喎!

回復 7# 的帖子

我的確好想試,,但肴底緊

zippo藍色鐵罐果隻都算係lighter fuel黎架何?
Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne
法軍既象徵~!

事後報告…

話說小弟冇野做唔想溫書…於事就諗起簡簡單單走去出出火啦
準備好波波之後…小弟就走入廁所之後就戴上對nomex耐燃手套開始出火啦…
點知…

結果就是如此…
事後變成了黑波波一大個…

實驗進行途中個波波的確如片中著哂火…但…

Ⅰ.個波波其實都幾熱下…我隔住對手套隻手掌心都興興地…
Ⅱ.小弟冒險用食指摸摸著火波波底部…又冇乜太熱既感覺…事後手指亦冇損傷…可能此乃片中人不停換手既原因

總結失敗原因應有兩個…
Ⅰ.主要物料冇用到純棉…整波波果大塊布係剪自一件label已經洗到褪哂色既舊衫而且用既聯衫線我亦唔肯定係純棉…
Ⅱ.未等燃料完全滲透波波就點著佢

等我慢慢搵下D純棉既野之後再進行第二次出火試驗

Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne
法軍既象徵~!

冰果個好得意呀!!!!!!!! 好似好好玩>v<
火果個....我諗起kof既控火之chris....
人怕出名 芝怕肥/_\
▄︻┴┬?一 ..........☼ \>口</痛!

引用:
原帖由 阿芝 於 19-2-2009 00:52 發表
冰果個好得意呀!!!!!!!! 好似好好玩>v<
火果個....我諗起kof既控火之chris....
KOF 妳都識?

19 12
發新話題