發新話題

窮鬼垃圾版 D.I.Y. MSG90 制作實錄

引用:
原帖由 tango1997 於 11-4-2011 16:48 發表

Thank you sir
多謝師兄教導
有咩唔明歡迎提問
CGF有好多師兄都識PS

請問師兄d pvc膠係唔係系鴨記買嫁? 請問用佢黎做ga野強到如何呢? 咩價位? thx

引用:
原帖由 faihk 於 11-4-2011 16:58 發表
請問師兄d pvc膠係唔係系鴨記買嫁? 請問用佢黎做ga野強到如何呢? 咩價位? thx
pvc膠板在新填地街分別有三間地鋪做啞架力胶片批發,個度有PVC碎料買
詳細地址小弟唔係好記得sorry,

小弟自己去買碎料(pvc板2mm厚或20mm厚碎料)都唔會過30皮,好經濟 (所以個標題係窮鬼垃圾版 D.I.Y.)
至於PVC既強度,
小弟舉個例子,
一條20mmPVC日本制造灰胶喉,佢約莫何以頂到150磅以下水壓而唔爆喉(各大五金鋪有售,20mm十元八塊一呎有多,視乎你須要既直徑,通常係用係咸水供水喉)
用泥做玩具槍配件,小弟覺得好扎實
缺點係比ABS膠重身

引用:
原帖由 tango1997 於 11-4-2011 17:30 發表

pvc膠板在新填地街分別有三間地鋪做啞架力胶片批發,個度有PVC碎料買
詳細地址小弟唔係好記得sorry,

小弟自己去買碎料(pvc板2mm厚或20mm厚碎料)都唔會過30皮,好經濟
至於PVC既強度, ...
thx 師兄! 又要做做功課呢~
& 重量對我唔係大問題啦~

點解...點解...可以咁神>_<
我既常識只限於拆開個外殼
之後砌番/.\~
咩野原子灰,,pvc膠,,我乜都唔識><
我剩係知果舊膠係10蚊lol
........................................
希望ching多多指教

可調教式msg90尾托制作 part 3  

由於無錢買尾托,為有自己做   

此制作純為無聊興趣,比例亦非實數,全為段估制作,要求甚低,有怪莫怪

附件

11-4-2011 18:11

將之前托底補強既pvc膠板及內籠凸起之部份,鑽窿後磨平唔要

放入制作好既調教掣畫線汁位

先用勾刀刮出線內既材料

11-4-2011 18:21

再用刁刻刁去唔要既部份

就刁完

刁完

試位

裝入後之正外觀(右身)

側外觀(右身)

右身同一位置鑽窿

再做同一次(左身)

再做同一次(左身)有D悶

再做同一次(左身)真係悶

完成鎖枕掣位

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 原創內容 12-4-2011 14:17
  • gtoray 金錢 +30 原創內容 12-4-2011 14:17

對樓主嘅心機極之佩服, 連五金配件鈴梳都用埋, 犀利!   

引用:
原帖由 2slow 於 11-4-2011 16:48 發表
十分精彩, 期待師兄整埋份尾出黎   
多謝師兄
希望唔會另你失望

引用:
原帖由 kong6422 於 11-4-2011 17:37 發表
點解...點解...可以咁神>_<
我既常識只限於拆開個外殼
之後砌番/.\~
咩野原子灰,,pvc膠,,我乜都唔識><
我剩係知果舊膠係10蚊lol
........................................
希望ching多多指教
師兄客氣,客氣

係喎!師兄其實用咩波箱? thx

引用:
原帖由 hung 於 11-4-2011 18:26 發表
對樓主嘅心機極之佩服, 連五金配件鈴梳都用埋, 犀利!   
多謝師兄欣賞小弟全膠制作

呤梭都係五金鋪20零蚊隻既雞呤梭,鑽膠無問題

引用:
原帖由 faihk 於 11-4-2011 18:49 發表
係喎!師兄其實用咩波箱? thx
2號G3波箱,救命時可勃去打番連發

離晒譜!樓主師兄又係手工勁到爆!
CGF真係高人處處。期待完成品

小插曲~~
整左調教掣後再拼埋發覺個型有D怪怪地,硬係爭緊D,
原來軍版G3尾托個角度同msg90個托差左3度(軍版設計有別於狙擊槍)
唔改就做唔倒狙擊槍應有既"平衡"
又要進行切除手術

此制作純為無聊興趣,比例亦非實數,全為段估制作,要求甚低,有怪莫怪

附件

11-4-2011 19:21

先計數畫線

然後進行切割

手術完成

磨平後併合,睇下 o岩 唔 o岩 位

數計得無錯,所以度出泥係水平,尾枕取得平衡

支持diy